De ce vreau sa devin profesor? TOP 5 motive

De ce vreau sa devin profesor? Ce are aceasta meserie in plus fata de altele si de ce as alege eu sa devin cadru didactic, in detrimentul altor meserii, poate mai banoase? Haideti sa aflam impreuna ce raspunsuri ar putea avea orice persoana care isi doreste sa urmeze aceasta cale si sa intre in invatamant. Ne-am gandit sa structuram acest articol intr-un TOP 5, ca sa fie usor de urmarit pentru toti cititorii care au ajuns pe site-ul nostru. Acestea fiind spuse, haideti sa vedem care ar fi treaba.
De ce vreau sa devin profesor? TOP 5 motive

Se spune ca meseria de profesor este una nobila. Si intr-adevar, asa este, pana la urma. Atunci cand lumea afla despre tine ca esti profesor sau profesoara, te va vedea cu alti ochi. Sentimentul ca a fi profesor e nobil s-a transferat din generatie in generatie. Si va continua asa mult timp de aici inainte. Cu alte cuvinte, primul motiv ar fi faptul ca vei fi bine vazut in societate si respectat/a.
Putine sunt situatiile in care un invatator sau un profesor e vorbit de rau. Poate doar daca se poarta ca ultimul om cu elevii sai, insa sunt rare aceste cazuri. De obicei, cine vrea sa urmeze o astfel de cariera, este o persoana rabdatoare si cu o adaptabilitate mare, asa ca stie si cum sa faca fata situatiilor ce pot aparea. Si lumea il va vedea intotdeauna bine, il va privi cu respect.
Al 2-lea motiv: vacanta de vara uriasa
Daca sunteti mai pragmatic/a sau pur si simplu sa zicem ca nu va pasa de parerea lumii din jur, stati fara griji. Am inclus in acest top 5 motive pentru care vreau sa devin profesor si unul despre care probabil veti fi de acord ca e unul cat se poate de interesant. Daca lucram intr-o multinationala, avand job remote sau nu, nu prea putem sa ne luam vacanta prea multa, nu-i asa? Adica, desigur, exista concediul de odihna, insa…sa fim seriosi. Cat de lung poate sa fie acesta? Ati auzit pe cineva lucrand la vreun magazin alimentar sau nu stim, in orice alt loc, care sa poata spune: „A, pai mi-am luat si eu o luna de vacanta, sa ma relaxez”? Noi nu prea.
Desigur, alta e situatia cand esti influencer. Dar, despre meseria aceasta poate o sa mai vorbim si intr-un alt articol. Intorcandu-ne la cariera de cadru didactic, stim cu totii ca toti profesorii au vacanta atunci cand si elevii au vacanta. Si, daca sunteti parinti sau aveti in familie copii sau adolescenti ce inca sunt la scoala/liceu, probabil stiti ca sunt destule. Adica nu vorbim de o singura vacanta pe an. Nici pe departe. Sunt destul de multe. Avem vacante de Sarbatori, vacanta intersemestriala. Pe langa toate acestea este si vacanta de vara. Din iunie si pana in septembrie, profesorii, la fel ca si elevii, sunt in vacanta. Din acest punct de vedere, putem spune astfel ca profesorii sunt favorizati. A, si sa nu mai vorbim de faptul ca vacanta aceasta de vara, de peste o luna de zile, e platita cu bani destul de buni. Desigur, nu la nivelul salariului normal, dar sunt bani gratis, pana la urma. Cine n-ar vrea o vacanta lunga si platita?
Motivul cu numarul 3: Vei invata psihologie, fara sa vrei
Cand esti profesor si intri la clasa, te intalnesti cu cateva zeci de elevi. Si, evident, fiecare dintre ei este o alta tipologie umana. Cu unii te vei intelege bine din prima. Cu altii insa, mai dificili, va trebui sa duci putina munca de convingere, pana cand veti ajunge prieteni. Altii se vor dovedi insa niste adevarate probleme si o vor tine asa mult timp si bine. E posibil sa nu se schimbe niciodata. Ideea este ca, din postura de profesor, va trebui, fara sa vrei, sa inveti si sa aplici psihologia.
Vei invata cam ce lucruri merg la o anumita tipologie si ce nu la alta tipologie. Vei vedea care sunt declansatorii pentru unii elevi, dar si ce ii face pe altii sa se puna pe treaba. Pentru ca, uneori, simpla recompensa a unei note bune poate ca n-o sa fie de ajuns. Dar, daca un elev va fi rugat pe un anumit ton potrivit sa fie atent sau sa faca liniste, sa se poata concentra toti, sigur o va face. Sau daca un alt elev va trebui luat usor, va trebui sa ii explicati de mai multe ori diverse lucruri. De aceea spunem ca, pana la urma, daca veti deveni profesori, veti invata singuri ce sa faceti ca sa mearga treaba ca unsa la clasa. Si aproape ca putem spune ca veti deveni bff cu elevii vostri, daca va doriti si voi acest lucru, desigur. Daca nu, puteti juca acea carte a profesorului dur.
Penultimul motiv pentru care vreau sa devin profesor
Ne apropiem cu pasi repezi de finalul prezentului articol. Am ajuns deja la penultimul motiv din lista, care putem spune ca se afla intr-o stransa legatura cu cel de-al 3-lea. De ce? Pai, are legatura cu faptul ca vei fi responsabilul/responsabila pentru niste zeci de destine. Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa va ganditi la acest motiv ca la un soi de presiune. Insa, ganditi-va asa: niste copilasi timizi se vor intalni cu voi in prima zi de scoala. Ulterior, pe masura ce vor trece anii, vor creste sub ochii vostri.
Andrei, care era tare neastamparat, a devenit tare linistit. Andreea, care parea super timida, acum poate vorbi cu toata lumea. Mircea a devenit foarte bun la materia voastra, desi in primele ore era printr ultimii. Si exemplele pot continua. Veti simti o mandrie de nedescris atunci cand va veti da seama ca omuletii acestia au devenit…oameni. Si probabil ca va veti emotiona foarte mult cand va trebui sa va despartiti de ei, atunci cand vor termina fie gimnaziul, fie liceul. Asa e normal, doar suntem cu totii oameni si avem si sentimente, dar si emotii.
Ultimul motiv pentru intrebarea: „De ce vreau sa devin profesor?”
Acest ultim motiv despre care vrem sa va vorbim in articolul de astazi se afla in stransa legatura cu anteriorul, insa se va vedea dupa ult mia mult timp. Daca evolutia la clasa a elevilor vostri va putea fi urmarita si analizata in timp real, cand vorbim de pauze de ani sau zeci de ani, lucrurile stau altfel. Sa spunem ca au trecut niste ani buni de cand ati avut primele clase de elevi care au trecut prin mainile voastre. Sa spunem ca sunteti profesor/profesoara de limba si literatura romana, de exemplu
Si auziti la TV despre cea mai citita carte din Romania, din toate timpurile. O carte care se vinde extrem de bine, scrisa de un autor contemporan nu de unul clasic, precum Ion Luca Caragiale. Iar cand se spune si cine este autorul acesteia, recunoasteti numele unuia dintre fostii elevi. Intr-un interviu, acesta spune „Le multumesc familiei, prietenilor, apropiatilor, dar si profesorului/profesoarei mele de romana” si va spune numele. Ce poate fi mai frumos? Daca va purtati cum trebuie cu copiii si reusiti sa le deveniti prieten, va vor pomeni si de-a lungul vietii lor si probabil ca vor reveni de multe ori sa va multumeasca pentru tot ce ati facut pentru ei. Si aici se incheie si articolul nostru cu top 5 motive de ce vreau sa devin profesor. Pe noi ne puteti gasi si pe profilul de Instagram.