Cand corpul spune nu de Gabor Mate – Recenzie

answear.ro

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Cand corpul spune nu de Gabor Mate este o carte care a facut valva printred cititorii din Romania. De cateva saptamani, se tot aduce in discutie despre ea. Daca ne uitam in topurile librariilor online, o vedem mai tot timpul ba pe primul loc, ba in Top 3 cele mai citite carti. Asadar, se naste intrebarea: care-i treaba cu aceasta carte? De ce se vinde atat de bine? Merita sau nu? Raspunsurile la aceste intrebari vom incerca sa le aflam din randurile urmatoare.

Acestea fiind spuse, permiteti-ne sa incepem. A, si totusi daca sunteti pe graba si nu puteti citi articolul, avem un pont. Puteti sa va cumparati cartea acum, la pret bun, din aceasta librarie online. Si totusi, daca aveti timp, haideti sa vedem ce avem de spus despre aceasta carte de care vorbeste toata, toata lumea.

farmec.ro

Cand corpul spune nu de Gabor Mate – Recenzie

Cand corpul spune nu de Gabor Mate
Cand corpul spune nu de Gabor Mate

Cartea cand corpul spune nu de Gabor Mate abordeaza problematica stresului in viata noastra de zi cu zi. Deja nu mai este o surpriza pentru nimeni ca la fiecare pas, suntem de-a dreptul asaltati de stres. Nici bine nu ne trezim, ca deja avem 2 lucruri de facut, aproape de deadline. Parca fiecare persoana cu care ne intalnim, vrea ceva de la noi. Parca avem si niste meeting-uri, la care trebuie sa asistam, desi nu ne face placere.

bookzone.ro

noriel.ro

Am vrea sa ne uitam si la un serial, dar nu mai avem timp. Vrem sa mergem intr-o excursie, dar trebuie sa stam peste program, pentru vreun coleg sau pentru vreo colega. Nu va mai dam exemple, pentru ca banuim ca v-ati dat deja seama la ce ne referim. Suntem supusi unui stres continuu, care vine din toate partile posibile. In aceste conditii, trebuie sa ne intrebam: cat mai putem suporta? Cand devine stresul un adevarat dusman pentru noi si pentru corpurile noastre? Cand ar trebui sa il luam cu adevarat in serios?

Stresul este boala secolului 21

Poate multi dintre voi o stiti deja sau poate altii abia acum aflati, din acest articol: stresul ested boala secolului 21. Atat de raspandit este incat e putin probabil sa nu gasesti vreo persoana stresata pe unde prin lumea asta. Nici nu mai conteaza tara sau continentul, stresul este peste tot. Si uneori, desi il simtim, ne gandim ca asa e normal in societatea de astazi. Traim in secolul vitezei si stresul e normal. Nu este chiar asa. Chiar daca pare greu si poate nu mai avem energie, daca nu reusim sa eliminam stresul sau cel putin sa il diminuam…nu ne va fi bine.

vegis.ro

„Da’ ce asa mare rau imi poate face mie stresul? Sunt stresat/a si atat.”. Stresul poate nu e direct vinovat in multe din afectiunile de care probabil ca auziti. Insa de la el pornesc boli precum obezitatea sau chiar depresia. Putem sa spunem si despre cuvantul anului 2021, languishingul ca la baza are tot un soi de stres. Unii mananca pe fond nervos si ajung la obezitate. Astfel kilogramele in plus, care se aduna si se depun pot aduce diverse boli. Iar exemplele pot continua. Daca stam putin sa ne gandim la ce poate face stresul, lista poate sa fie destul de lunga.

In cartea Cand corpul spune nu de Gabor Mate, aflam ce se poate intampla

Cand lasam stresul sa isi faca de cap, voluntar sau involuntar, ajungem in diverse puncte. Se pot intampla diverse lucruri nu prea placute. Insa, inainte de a ajunge pe marginea prapastiei, corpul nostru, la cat de inteligent este, incepe sa ne traga de maneca. El isi da seama cat mai poate duce si cand se apropie limita, incepe sa dea semne. Unele mai mici, altele mai mari, ideea e ca incepe un intreg proces de atentionare. Iar daca noi suntem prea atenti la alte lucruri care nu prea conteaza, nu auzim aceste alarme decat cand este prea tarziu.

In cartea Cand corpul spune nu de Gabor Mate, putem sa asistam din postura de cititori la diverse cazuri in care stresul si-a facut de cap. Doctorul Mate a adunat de-a lungul multor ani de cercetari toate informatiile necesare pentru ca noi toti sa intelegem totul de-a fir a par. Continutul e scris cu claritate si compasiune, de catre un medic ce stie despre ce vorbeste. Stilul sau nu este unul greoi sau inaccesibil, pentru ca aceasta carte se vrea a fi un prieten pentru toti. Asadar, stilul e unul usor de inteles. Cine este doctorul Gabor Mate? Este un expert in domeniul ingrijirii paliative, nascut in anul 1944. Activitatea sa in domeniul traumelor din copilarie sau al stresului i-au adus numeroase distinctii. In prezent, domnul doctor locuieste in Vancouver.

Relatia dintre stres si boala

Printre nenumaratele lucruri noi pe care le putem afla din cartea doctorului Mate este si relatia stransa din pacate dintre aparitia stresului in viata noastra si bolile ce uneori apar si nu stim de unde. Avem o perioada stresanta la job. Ajungem sa muncim peste program pentru a termina niste task-uri. Nu ne ridicam de pe scaun pentru multe ore, nu bem suficienta apa si nu dormim suficient, ca de la atata stres, parca nici somnul nu mai vine atat de usor.

Corpul duce si duce, pana cand vine burnout-ul. De la prea mult stres. Si odata ce s-a ajuns la burnout, fara o pauza nu se mai poate, nu mai poti continua. Acesta ar fi un exemplu asupra felului in care de la stres se poate ajunge la altele. Despre relatia dintre stres si obezitate am mai spus si mai sus. De nervi, ajungem sa mancam mult si se aduna kilogramele in plus. Iar de la ele, se ajunge la altele.

Un realism eficient

DIn cartea Cand corpul spune nu a doctorului Mate, aflam un lucru interesant si tare controversat. Auzim peste tot de faptul ca gandirea pozitiva este totul. Ca e nevoie sa fim pozitivi, si cand ni se pun 2 obstacole in fata, de exemplu, sa spunem ca le putem duce. Si nu doar atat, dar putem sa trecem si peste un al 3-lea si tot asa. Ati prins ideea. Doar trebuie sa fim puternici, nu-i asa? TREBUIE sa putem sa le facem pe toate ca la carte, caci altfel nu se poate. Ei bine, doctorul Mate e de parere ca nu doar ca se poate, insa ar fi si eficient sa se poata in alt stil.

Costul stresului ascuns intervine. Ajungem sa ne fortam corpul sa duca pana aproape de epuizare, si, desi probabil ca un timp o sa reusim sa facem tot ce ne-am propus, pana la urma, corpul va spune ca nu se mai poate. Ce trebuie sa retinem e ca relatia dintre trup si minte este la baza a tot ceea ce intreprindem. Daca deja incepi sa simti ca te apropii de epuizare, insa nu-i dai crezare, corpul va ceda. In principiu, ideea e sa te asculti. Si cand simti ca nu mai poti, sa nu bagi un „Hai ca pot. Sunt puternic/a si pot sa duc.”, pentru ca nu intotdeauna e bine. Noi, ca oameni, nu suntem perfecti si nici nu putem sa facem totul. De aceea, un pic de realism se va dovedi tare bun in vietile noastre, pe termen lung.

Gandurile si emotiile ne pot ajuta sau ne pot distruge. Aflam cum din cartea Cand corpul spune nu de Gabor Mate

Gandurile noastre, laolalta cu emotiile pe care le putem simti in fiecare zi a existentei noastre, ne pot fi atat aliati, cat si dusmani. Sa spunem ca am avut un proiect esuat la locul de munca. Nu prea s-au legat lucrurile si nu am primit marirea aceea pe care o asteptam de atata timp. Orice om normal s-ar supara si ar repeta scenele in ca de n ori, ca sa vada ce si unde a gresit. Apoi s-ar mustra, spunandu-si ca nu e bun/a de nimic si asa mai departe. Toate aceste lucruri ar duce la un stres inutil pentru corp.

Emotiile negative si gandurile pline de reprosuri pentru propria-i persoana nu va vor ajuta. Din contra, vor fi daunatoare, caci vor fi ca niste greutati inutile pe o bara. De ce ai vrea sa fie acea bara din ce in ce mai grea, cand singurul tau scop este de a o ridica? Cam asa e si cu stresul. De ce sa iti pui singur/a bete in roate?

Stresul din primii ani de viata

Am tot pomenit pana acum in cadrul acestui articol de stresul de la locul de munca. In realitate insa, unii dintre noi se confrunta cu ideea de stres inca de la varste fragede. La scoala, unde exista acea competitie inutila intre elevi pentru nota 10, unii castiga si altii pierd. Iar cei ce pierd ajung sa auda des „Pai cutarescu a luat 10, tu de ce ai luat doar 6?” si tot asa. Iar parintii, poate si din cauza problemelor de la locul de munca, poate ca nu isi dau seama de ceea ce fac. Copilul sau copiii care aud incontinuu „Dar X e mai bun decat tine, tu de ce nu poti fi ca X?” vor primi stres peste stres. Si pentru ce, pentru o nota mai mica?

Scoala trece, dar stresul ramane. Iar copilul stresat de atunci ajunge sa aiba tot felul de complexe in prezent. Daca sunteti parinti si va pasioneaza ideea ca ai vostri copii sa va considere prieteni si sa fiti apropiati, interesati-va si de cartea Cum sa ne pastram copiii aproape. Revenind insa la ale noastre, stresul poate aparea si in copilarie si se poate dezvolta ulterior. El poate sa isi faca aparitia si doar in viata de adult. Cert este ca nu trebuie sa il lasam sa ne afecteze. Corpul nostru va spune nu cand se ajunge la limita, iar noi trebuie doar sa il ascultam, ca sa ne fie bine, pana la urma.

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!