Dincolo de parenting si teorii de Mirela Retegan Rezumat
Dincolo de parenting si teorii de Mirela Retegan reprezinta o incursiune necesara in ceea ce este parentingul, aceasta noua stiinta, de care vorbesc toti parintii. Deja stim cu totii ca nu se poate sa nu se aduca in discutie, cand vine vorba si de copii. Nu mai sunt reguli de buna crestere a copiilor. Se numesc acum „reguli de parenting”. Am putea fi descurajati in fata atator schimbari de paradigma.
Dar nu va ingrijorati, caci fix asta a vrut autoarea in cartea despre care vom vorbi azi, respectiv sa nu ne uitam la toti termenii de parenting si sa nu intelegem nimic. Vom vedea in cele ce urmeaza ca totul poate si trebuie sa fie simplu. Si daca tot ati ajuns aici, la noi, sa va dam si un pont. Puteti sa va luati cartea acum, la pret bun, din aceasta librarie online. Posibil si cu transport gratuit, insa depinde de cand cititi articolul nostru…Pentru ca in unele perioade, librariile online au unele promotii si in altele nu. Gata, acum haideti sa trecem la treaba.
Dincolo de parenting si teorii de Mirela Retegan Rezumat
Sa fii parinte este una dintre cele mai grele meserii. Dar si una dintre cele mai frumoase. Asta, dupa ce te prinzi despre cum sta treaba. Acum cativa ani, nu prea existau sfaturi, manuale sau alte lucruri ajutatoare despre cum sa fii parinte. Insa, de niste timp, putem spune ca nisa de parenting a explodat. Au aparut numeroase lucrari, numerosi specialisti si asa mai departe. S-au format niste reguli de baza, unele aproape nescrise. Si deja cand apropiatii te vad ca nu te descurci cu copiii, iti spun „Ah, nu prea te pricepi la parenting…”.
Dar, vine si intrebarea: „Cand este prea mult?”. Da, sa cresti un copil este foarte greu. Dar sa mai si fii constrans de cei din jur sa il cresti urmand anumite sabloane general valabile sau acceptate, este si mai greu. In cartea Dincolo de parenting si teorii de Mirela Retegan incercam sa gasim calea de mijloc. Nu zice nimeni ca parentingul este un lucru rau. Insa fiecare copil e diferit. Lucrarea este in primul rand despre perspective, caci, dupa cum v-am spus, fiecare copil este diferit. Si, prin urmare, si fiecare abordare a parintilor la fel. Autorea isi propune un dialog in cadrul cartii. Nu vrea sa se dea autostiutoare. Ci, mai degraba, doar o mama care a trecut prin experienta cresterii unui copil si a mai si gresit, pe alocuri.
Intrebari grele, raspunsuri simple in Dincolo de parenting si teorii de Mirela Retegan
„Cum sa imi cresc copilul?”, „Ce valori sa ii transmit mai departe copilului meu?” sunt doar cateva dintre intrebarile in aparenta grele, la care putem sa gasim deja raspunsuri in cartea despre care vorbim astazi. Cresterea unui copil implica o serie de provocari despre care noi, ca si parinti, suntem (sau nu) constienti. E nevoie sa fim sinceri cu noi insine, in primul rand si sa reusim sa ne vindecam pe noi, ca sa nu transmitem mai departe si copiilor nostri ceva ce nu ar trebui sa stie.
Poate ca pe vremea cand am fost noi insine copii, parintii nostri nu au avut de unde sa stie anumite lucruri. Nu si-au dat seama ca trebuie sa ne ascunda diverse. Pentru ca, daca stam sa ne gandim…degeaba ne bazam pe vorbe, daca faptele noastre spun contrariul. De exemplu, degeaba le spunem acasa copiilor ca trebuie sa fie oameni buni, daca noi insine, din postura de adulti, nu le aratam cum sa fim. Poate involuntar, ne purtam urat cu niste persoane pe strada, din cauza unor probleme la job, sa spunem. Copilul, desi a auzit ca trebuie sa fie un om bun, va sovai putin, vazand ca totusi propriul lui parinte nu este intotdeauna bun si intelegator cu ce din jur.
Nu doar un elev premiant, ci un om bine vazut in societate
Exista preconceptia aceasta ca, din clipa in care copilul nostru intra in spatiul scolar, unde exista notele si calificativele, trebuie neaparat sa fie in top. Adica sa ia cel putin FB sau 9-10. Desigur, nu spunem ca este un lucru rau. Insa, oare, chiar e nevoie de atata performanta? In cartea Dincolo de parenting si teorii de Mirela Retegan invatam ca totusi e mult mai bine daca ii ajutam pe prichindeii nostri sa devina persoane bucuroase, productive si bine vazute in societate. Cu alte cuvnte, exista si alte valori.
In carte se mai vorbeste si de clasica lupta intre libertate si disciplina. Cand devine un lucru rau sa fie prea multa disciplina? Si cand trebuie sa punem stop la notiunea de libertate? Desigur, niciuna nu e prea buna in exces, va dati seama. Asa ca trebuie gandit un echilibru intre cele doua. Intotdeauna un echilibru. Pentru ca, daca va fi prea multa disciplina, cand va scapa de sub tutela noastra, copiii vor ajunge sa vrea sa faca tot ce le-am interzis noi si n-o sa fie prea bine…
Avem suficienta rabdare?
Stim deja ca a fi parinte ne poate seca repede de toata energia pe care o avem. Si, odata cu lipsa energiei, intervine si lipsa rabdarii. Ceea ce poate duce la niste reactii din partea noastra pe care sa le regretam ulterior. De aceea este esential sa stim cum sa facem astfel incat sa nu ni se intample prea des sa ajungem in astfel de situatii.
Dialogurile dintre Mirela Retegan si Gáspár György pe care le regasim in prezenta lucrare ne fac sa ne gandim ca la un soi de intalnire intre prieteni. De ce? Pai, limbajul este unul simplu, accesibil. Si, avand in vedere ca acestea se bazeaza pe niste intrebari primite de la parinti reali, nu ipotetici, si, prin urmare, si rauspunsurile vor fi la fel de reale. Pana la urma, la asta se refera si titlul cartii. Pentru ca noi, ca parinti, trebuie sa privim cresterea copiilor nostri mai mult ca pe o experienta proprie, nu ca pe ceva ce toata lumea a avut. Pentru ca da, copii au mai avut multi si vor mai avea. Insa nimeni nu va mai avea copilul nostru, de a carui crestere noi suntem singurii responsabili. Daca va pasioneaza subiectul, va recomandam si cartea Cum sa ne pastram copiii aproape. Poate va ajuta.
1 thought on “Dincolo de parenting si teorii de Mirela Retegan Rezumat”