Cate carti trebuie sa vanda un scriitor lunar ca sa faca un salariu minim pe economie?

lensa.ro

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Cate carti trebuie sa vanda un scriitor lunar ca sa faca un salariu minim pe economie? E o intrebare pe care, invariabil, mi-am pus-o si eu, dupa ce am inceput sa scriu o carte. Sunt genul de persoana care, chiar daca e destul de gresit uneori, pana sa faca primul pas, se gandeste deja pe unde sa ii faca si pe urmatorii. Cu alte cuvinte, nici bine n-am terminat de scris romanul la care lucrez, ca ma si gandesc la ce o sa fie dupa. Asa ca am stat sa ma intreb si cam cat ar trebui sa vand, ca sa pot spune ca fac un salariu in Romania din scris carti. Hai sa vedem daca mi-au iesit bine calculele sau nu…

bookzone.ro

Cate carti trebuie sa vanda un scriitor lunar ca sa faca un salariu minim pe economie?

Cate carti trebuie sa vanda un scriitor
Cate carti trebuie sa vanda un scriitor/ Foto Pixabay

Intrebarea din titlu e de la sine inteleasa. Daca as vrea sa fac din pasiunea de a scrie si o meserie in adevaratul sens al cuvantului, ar trebui sa fac si niste bani ok din treaba asta, nu-i asa? Am zis sa nu ma avant si sa dau o suma pe care eu personal as crede-o necesara pentru un trai decent in urma unei activitati solicitante, precum ested scrisul. Nu de alta, dar ma gandeam ca o sa ma intind inutil. Asa ca am zis sa avem ca scop pentru aceasta ipoteza, salariul minim pe economie.

Cat este salariul minim pe economie in Romania? Pai, la momentul scrierii acestui articol, o persoana ce se incadreaza la aceasta categorie de venit, ia in mana putin peste 1500 de lei. Asadar, acesta ar fi si goal-ul nostru pentru acest asa-zis experiment scris. Cu alte cuvinte, cate carti trebuie sa vanda un scriitor lunar ca sa faca un salariu minim pe economie? Cate romane trebuie sa dea sa faca acesti 1500 de lei?

bookzone.ro

Haideti sa calculam

Inainte de toate, trebuie sa va reamintesc ca nu vor fi numere exacte in prezentul articol. Nu de alta, insa sunt o gramada de variabile. In primul rand, ne referim la pretul cartii. Daca nu publici in sistem de self publishing, tu nu prea poti sa hotarasti pretul, din ce stiu. Editura iti va comunica ulterior care este si ce procent obtii tu din vanzarile cartilor. Eu am zis ca pentru experiment sa spunem un…40 de lei. Acesta sa fie pretul cartii. Desi, avand in vedere criza de hartie, e posibil ca pana si cartile alea scurte de 200 de pagini sa ajunga sa coste cel putin 50 de lei.

Revenind insa, 40 de lei, da? Din acestia, tu ca autor, primesti in general 7-10%. Hai sa luam cel mai naspa scenariu, cu 7%. Ar veni 2.8 lei per exemplar vandut. Dar ne gandim ca si-o face editura mila de noi si o rotunji la 3 lei. Cu alte cuvinte, pentru fiecare carte vanduta cu 40 de lei tu, ca autorul ei, vei primi 3 lei. Deja calculul este cat se poate de simplu. Ar trebui sa vindem 500 de carti pe luna, ca sa primim salariul minim pe economie ca scriitor, in Romania. Par multe, par putine aceste 500 de carti? Daca am fi intr-o alta tara, ar fi floare la ureche. In Romania insa…pana si aceste 500 de carti vandute lunar pot reprezenta doar un vis pentru unii scriitori, nu o realitate, din pacate…

Si nici n-ai garantia ca o sa vinzi tot timpul atatea

Sa spunem ca, pana la urma, cu niste servicii de SEO, de social media si asa mai departe, un scriitor poate sa ajunga la un public numeros. Ajungand la el, ar vinde aceste 500 de carti pe luna, pentru cei aproape 1500 de lei. Insa, pentru cat timp? Ca si aici e o smecherie…Pana la urma, numarul de cititori se va termina. Poate vor veni altii, poate nu…

In orice caz, mi s-a parut interesant sa vedem cam cate carti trebuie sa vanda un scriitor, ca sa primeasca acel salariu minim pe economie, practic un venit cu care abia poti supravietui, avand in vedere toate scumpirile recente. Dar, daca am extrapola si sa spunem ca am vinde, in conditiile de mai sus, 1000 de carti pe luna, deja am avea 3000 de lei. Si daca am reusi performanta sa vindem 2000 de carti pe luna, deja am castiga vreo 6000 de lei. Si, in cazul acestul, am putea sa spunem ca ne-am ajuns, ca scriitori. Insa in Romania e greu sa ajungi la astfel de numere. Doar Andrei Ciobanu cu cartile despre Ramona si Igor Bergler cu Testamentul lui Abraham si restul cartilor ce au mai vandut mult, pe partea aceasta livreasca, in ultimii ani. Poate ca ar trebui sa invatam de la ei…

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!