Ce inseamna Pokemon?
Ce inseamna Pokemon? Foarte multi dintre voi va aduceti aminte prrobabil de un desen animat pe numele sau Pokemon, ce se difuza ba pe TVR1, ba pe PROTV, dupa caz. Si poate ati crezut ca acest nume e asa, unul ales la intamplare sau unul care practic, nu inseamna cine stie ce. Unul doar sa sune bine. Astazi insa, in articolul nostru, va vom spune care este treaba, de fapt. Acestea fiind zise, permiteti-ne sa incepem. A, si inainte de toate, daca vreti jucarii de plus cu Pokemon sau figurine, va puteti lua din acest magazin online sau din asta. Sigur ati auzit de ele.
Satoshi Taijiri, Pokemon si pasiunea pentru gandaci
Prin 1996, Satoshi Taijiri, cel ce avea ulterior sa aiba unul dintre cele mai sonore nume industria jocurilor video, alaturi de Game Freak, lansa pe piata doua jocuri: Pokemon Red si Pokemon Blue. Sau Pokemon Green, in unele locuri din lume. Succesul de care s-au bucurat acestea au facut ca titlul sa devina o adevarata franciza, care astazi reuneste si jocurile video, car si un Trading Card Game, filme de animatie, un anime super popular, dar si altele. Brandul Pokemon s-a extins uluitor, iar astazi este una dintre cele mai de succes francize din lume.
Si totusi, ce inseamna Pokemon? Ei bine, Satoshi Taijiri a avut inca de mic o pasiune pentru gandaci, pentru prinderea si studierea acestora. Si unde sa poti prinde gandacii? In borcane, in recipiente destul de mici, pentru ca mai apoi sa ii poti studia. De aici a venit si ideea francizei Pokemon: creaturi pe care sa le poti prinde si cu care sa te poti lupta. Insa, evident, ideea nu ar fi fost la fel de buna, daca ar fi fost vorba doar de gandaci sau de creaturi de dimensiuni mici. Asa ca s-a trecut la o alta idee: ce ar fi daca creaturile acestea, cand ar urma sa fie prinse, ar capata aceste dimensiuni mici, cat sa fie transportate?
Ce inseamna Pokemon?
Aceasta idee trebuia sa poarte si un nume. Asa ca, numele ideal a venit: Pokemon. Insa, care e treaba cu el? Ei bine, este o abreviere. „Poke” vine de la pocket, adica de buzunar in traducere in romana. „Mon” vine de la monsters. Astfel, daca le unim, intelegem ideea titlului: Pokemon inseamna monstri de buzunar.
Daca sunteti familiarizati cu franciza, va puteti da seama ca e foarte bine ales. Totul e despre acesti monstri cu care te imprietenesti, pe care ii capturezi si cu care te lupti si devii maestru Pokemon. Insa, cu ce ii prinzi? Cu un pokeball sau cu o pokeminge in romana, un dispozitiv super avansat, care transforma orice Pokemon intr-o dara de lumina, il reduce la dimensiuni mici si il baga acolo, unde, teoretic, o duce bine. Asta, pana la prima lupta, atunci cand el iese teafar si nevatamat din pokeminge la dimensiunile sale initiale. E un concept tare interesant.
Cornurile Chipicao cu abtibilduri Pokemon
Pokemon a devenit in acesti ani un brand urias, sub umbrela caruia exista o multime de produse din domenii diferite. Pana sa intram in paine si sa vorbim de cele oficiale, nu putem sa nu facem o paranteza. Mai stiti voi cornurile Chipicao cu abtibilduri Pokemon? Vai de capul nostru, cate mancam doar ca sa ne pice ce ne trebuia. Daca reuseam sa il completam si il trimiteam la nu stiu ce adresa, primeam parca o consola sau nu mai stiu ce. Insa, desigur, prea putini au reusit sa il faca pe tot.
Noi parca n-am reusit, dar chiar si asa, nu putem sa nu ne aducem aminte cu drag de albumul acela care pentru o scurta perioada din copilaria noastra de romani a fost poate cel mai de pret lucru. Era rosu parca si pe el scria „Sa ii prind pe toti!”. Pacat ca nu se gasesc de cumparat la preturi ok, ca parca ne-am lua unul sa il tinem drept amintire.
Pokemon in romana
Da, Pokemon in Romania a starnit niste valuri, mai ales in perioada in care s-a difuzat sezonul original, ala cu regiunea Kanto si primii 151 de Pokemoni. Ash si Pikachu erau printre eroii nostri preferati. Desenul animat (care e un anime, de fapt) s-a difuzat parca si pe PROTV, dar si pe TVR 1. Din pacate, dupa ce s-au terminat peripetiile din regiunile Kanto si Johto, parca nu a mai dat nimeni si continuarea. In cazul in care nu stiti, in prezent, Pokemon are mai multe regiuni. Acestea sunt, dupa cum urmeaza:
- Kanto
- Johto
- Hoenn
- Sinnoh
- Unova
- Kalos
- Alola
- Galar
- Paldea
Fiecare in parte are Pokemonii ei. Dupa cum va spuneam, la noi dupa Johto nu s-a mai difuzat. Apoi, pe la regiunea Sinnoh, a inceput iar sa se dea Pokemon in romana pe Disney Channel. Probabil n-a mai prins la fel de bine, fapt pentru care dupa n-am mai vazut nici episoadele cu Unova, nici episoadele cu Kalos pe TV. Insa, intre timp, a aparut Netflix, unde s-au dau in romana episoadele cu Alola.
Ce inseamna Pokemon, pana la urma? Printre altele si un joc cu cartonase destul de popular
Pe langa anime si jocurile video, o mare parte din succesul francizei o reprezinta si cartonasele Pokemon. Desi poate nu ne veti crede, unele dintre ele au ajuns sa coste foarte mult. Si totusi, nu va apucati acum sa vi le cautati pe alea vechi pentru ca cel mai probabil sunt fake. Pe vremea aia, adica prin anii 2000 nu cred ca se distribuiau la noi in Romania cartonasele originale, ci doar replici. Alea originale pana si in ziua de azi sunt scumpe, daramite atunci cand foarte putina lume isi permitea. Acum e in jur de 30 de lei un pachetele cu 10 cartonase. Hai, poate mai renunti intr-o zi sa iei altceva si iti poti permite.
Insa, cand eram noi copii, lumea era mai saraca. Asa ca cel mai probabil si daca gasiti niste cartonase Pokemon vechi, sunt slabe sansele ca acestea sa fie originale. Insa, daca sunt, va puteti umple de bani. Probabil o sa mai scriem noi niste articole pe tema asta, daca acesta vedem ca merge bine. Si cu aceasta ne incheiem si noi articolul in care v-am spus ce inseamna Pokemon, ca ne-am cam lungit. Probabil o sa discutam si despre Digimon, un alt desen animat la care ne-am uitat cand eram mici.
1 thought on “Ce inseamna Pokemon?”