Cum se calculeaza media de admitere la liceu dupa Evaluarea Nationala?

lensa.ro

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Cum se calculeaza media de admitere la liceu dupa Evaluarea Nationala? Raspunsul este unul cat se poate de simplu, chiar daca, adesea, elevii aflati in acest punct, se tem ca nu vor putea sa isi calculeze corect media care ii va ajuta sa paseasca in ciclul liceal. Insa, nu va faceti griji. De aceea ne-am si gandit sa va scriem prezentul articol, in care sa va spunem pas cu pas ce trebuie sa luati in considerare, dar si cat conteaza fiecare nota. La final, veti putea sa va calculati media de intrare la liceu, fara probleme. Acestea fiind spuse, haideti sa vedem care e treaba.

bookzone.ro

Cum se calculeaza media de admitere la liceu dupa Evaluarea Nationala?

cum se calculeaza media de admitere la liceu dupa Evaluarea Nationala
cum se calculeaza media de admitere la liceu dupa Evaluarea Nationala

Stim cu totii ca dupa ce se termina clasa a 8-a, vine primul mare examen din viata de elev. Desigur, au mai fost si niste teze, niste teste, dar Evaluarea Nationala de la finalul ciclului gimnazial e cu totul si cu totul altceva. In functie de rezultatele obtinute aici, alaturi de toata munca din cei 4 ani, un elev poate sa isi continue viata scolara unde isi doreste sau…unde mai prinde loc. Insa, cum se calculeaza media de admitere la liceu dupa Evaluarea Nationala, de fapt? Haideti sa aflam.

Formula de calcul este urmatoarea: MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN*

bookzone.ro

Si avem asa:

MA – Media de Admitere

ABS – Media din clasele 5-8

EN – Evaluarea Nationala.

Ce inseamna acest lucru, de fapt?

Pai, bun, deci putem vedea cu ochiul liber ca mult mai mult de jumatate din media de admitere o reprezinta rezultatul de la Evaluarea Nationala. Inca un motiv in plus ca cele 2 probe, de la limba si literatura romana si de la matematica sa fie luate in serios. Media din clasele 5-8 conteaza si ea, dar nu la fel de mult. Cu alte cuvinte, degeaba ai fost elev/a de 10, daca o dai in bara la Evaluarea Nationala. Un coleg sau o colega care poate nu a avut cele mai bune note in cei 4 ani, invata pe rupte pentru examenul de final si te ajunge din urma la media de admitere.

Desi noi nu ne pricepem si nu putem sa apreciem decat din postura de simpli spectatori, nu putem sa nu vedem aceasta discrepanta…Desigur, Evaluarea Nationala in sine este importanta. Dar si munca unui elev silitor din clasa a 5-a pana in clasa a 8-a ar trebui sa fie. Si atunci, de ce la calculul mediei de admitere la liceu, aceasta din urma nu valoreaza decat 20%? Nu stim sa va dam un raspuns…Daca ar fi fost dupa noi, media 5-8 ar fi reprezentat 50% si Evaluarea Nationala 50%.

Dupa emotiile examenului, vin si emotiile admiterii

Pentru elevii din clasa a 8-a, vara incepe cu emotii. In timp ce colegii lor din clasa a 5-a, a 6-a si a 7-a intra direct in vacanta si nu mai au nicio treaba, pentru ei greul abia incepe. Dupa serbarea de final, dupa banchet si dupa plansetele de rigoare, vine Evaluarea Nationala. Aceasta consta in doua probe. Prima dintre ele este la limba si literatura romana, in timp ce cea de-a 2-a este la matematica.

Dupa ce ies pe usa scolii, in urma probei la matematica, cei mici abia pot sa respire putin. Caci greul pentru ei nu a trecut inca Probabil ca ajung sa isi arunce toate notitele si toate auxiliarele de invatat, bucurosi ca au scapat. Dupa cele 2 examene si dupa aflarea rezultatelor de pe site-ul Edu, urmeaza etapa repartizarii pe licee. Aici, in functie de media de admitere obtinuta, elevii vor ajunge atat la liceul dorit, cat si la specializarea pe care o vor. De obicei, aici e vorba fie de filologie, fie de stiinte sociale, fie de biochimie sau de mate-info. Desigur, exista si alte licee cu specializari separate.

Atentie mare

Alegerea liceului este tare importanta, fara doar si poate. Desi nu ar trebui neaparat, exista acea dorinta de a fi neaparat la cel mai bun din localitate. Desigur, intelegem, ca si noi am trecum prin asta. Dar ce vrem sa va spunem in paragraful acesta e ca trebuie sa fim cat se poate de atenti si la ce profil alegem pentru copiii nostri. Daca nu il alegem de la bun inceput pe cel bun, le vom face viata grea. Asadar, trebuie avute niste discutii in privinta acestui aspect.

Poate ca un copil vrea sa se duca la filologie sau sa fie la stiinte sociale, chiar daca parintii vor neaparat sa-l dea la mate info, caci este un domeniu mai banos. Noi am spune sa il ascultati, caci daca nu ii va placea si nu ii va placea, va putea sa faca schimbarea la facultate. Dar la liceu nu e nevoie de o radicalizare, parerea noastra. Liceul ar trebui sa fie ceva placut. Inca exista o gramada de timp liber, pe care adolescentii il pot utiliza pentru a vedea cu adevarat care sunt pasiunile lor. Asa ca nu uitati sa intrebati inainte de a va duce si a alege profilul de la liceu.

Se termina o era

Daca trecerea de la ciclul primar (clasele 1-4) la cel gimnazial (clasele 5-8) nu este una dureroasa, lucrurile se schimba cand se trece de la gimnaziu la liceu. Dupa 8 ani de zile in care ai fost alaturi de aceiasi oameni, totul se schimba. Gata cu glumele din pauze, gata cu colegul sau colega de clasa care ti-a fost alaturi. Va trebui sa iti iei ramas bun de la ei. Nu vei mai petrece atatea ore alaturi de ei, de luni si pana vineri.

Nici profesorii preferati nu vor mai fi langa tine. Caci la liceu, vei cunoaste multi oameni noi. Atat colegi de varsta ta, cat si cu profesorii ce-ti vor fi alaturi pe tot parcursul liceului. Astfel, putem spune ca incepe o noua era in viata ta de elev/a. Va trebui sa ted adaptezi repede, sa vezi cu cine esti pe aceeasi unda dintred colegi si ce profi crezi ca o sa devina preferatii tai. Usor, usor, se vor face grupulete, grupulete, dar e deja o treaba normala. Incheiem si noi aici articolul prin a va ura succes.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!