De ce gainile isi mananca ouale? Trebuie sa te ingrijorezi?

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

De ce gainile isi mananca ouale? Trebuie sa te ingrijorezi? Sau este pur si simplu o parte din comportamentul gainilor, despre care nu trebuie sa ne facem niciun fel de grija? Raspunsul il vom afla din randurile urmatoare, cand vom vorbi despre aceasta actiune a pasarilor, care pe multi ii pun pe ganduri sau chiar ii sperie. Haideti sa vedem care e treaba.

bookzone.ro

De ce gainile isi mananca ouale? Trebuie sa te ingrijorezi?

De ce gainile isi mananca ouale
De ce gainile isi mananca ouale

Uneori, gainile ajung sa isi manance ouale. Da, stim, pare ciudat, dar este un comportament ce se poate raspandi destul de rapid, daca nu se intervine la timp. O singura greseala este de ajuns pentru a strica toata munca. De exemplu, daca vorbim despre gainile de crescatorie, lucrurile devin aproape dramatice. Ganditi-va doar cum ar fi sa vedeti ca ouale, adica produsele cu ajutorul carora afacerea dumneavoastra poate sa supravietuiasca, incep sa fie consumate fix de gainile care le fac.

Motivul principal pentru care o gaina poate sa isi manance propriul ou sunt diverse. Uneori, vorbim de o consecinta a unei dezvoltari precare, din care lipsesc pur si simplu toate elementele necesare. Pe de alta parte, putem vorbi si de o simpla greseala, combinata cu curiozitatea animalului. Haideti sa dezvoltam.

bookzone.ro

Gaina poate nu e hranita bine

Principalul motiv ar putea fi ca respectiva gaina nu este hranita bine. Nu i se dau toate furajele necesare si practic, existenta ei este una aproape dureroasa. In astfel de conditii, se instaleaza instinctul de supravietuire. Iar gaina poate ajunge in aceste conditii sa isi manance propriul ou. Acesta este plin de vitamine si de minerale, dupa cum bine stim cu totii.

Un al doilea motiv, dupa cum v-am spus si mai sus ar fi…o simpla greseala. Din cauza spatiului uneori prea mic sau din neatentie, gaina poate ajunge sa crape sau chiar sa sparga oul. Pana aici, nimic deosebit. Insa, din curiozitate, ea isi poate baga ciocul, sa guste. Iar gustul fiind unul foarte bun, nu se va opri probabil pana cand nu il va consuma pe tot. Si hai, 1-2 oua nu ar fi o asa mare risipa. Insa ganditi-va ca odata ce a inteles ce e intr-un ou si cat de bun este, nicio gaina nu se va intoarce la statutul de a il ignora. Dupa ce-l vor face, vor vrea sa il si manance. Aici intervine cel mai mare pericol, atat pentru afacerile cu gaini, cat si pentru simplii gospodari, care vor sa aiba niste oua naturale si suculente.

Am aflat de ce gainile isi mananca ouale. Dar oare putem sa le oprim din a face asa ceva?

Iar acum daca tot am expus putin problema, haideti sa vedem si ce se poate face. Da, exista niste solutii. Iar daca se poate actiona din timp, eventualele neplaceri pot fi minime. Asadar, haideti sa vedem. Am spus ca, in primul rand, o gaina poate ajunge la acest comportament deloc normal, in cazul unor deficiente. Practic, nu este linistitita. Fie nu primeste furajele necesare, fie devine stresata din cauza lipsei de spatiu. Asadar:

  • asigurati-va ca gainile au spatiul necesar. Cand vorbim de o afacere, intelegem ideea de a avea cat mai multe gaini in spatiul pe care-l aveti, pentru a rezulta cat mai multe oua si, implicit, un profit mai mare. Insa, iata, trebuie sa luati in calcul si faptul ca gainile pot ajunge sa isi manance ouale. Si practic, profitul poate ajunge in ciocul lor. De aceea, aveti grija ca fiecare pasare in parte sa dispuna de spatiul necesar unui trai normal.
  • asigurati-va ca gaina primeste atat furaj cat are nevoie. Pentru o gaina ouatoare, vorbim de de pana la 165 de grame de furaj combinat. Insa, nu e necesara numai si numai cantitatea, ci si calitatea. Tineti minte ca e nevoie de proteina. Altfel, gaina nu va avea tot ce ii trebuie si, evident, va incepe sa caute in alta parte. Iar cel mai apropiat loc va fi…oul.

Concluzii

Asadar, in articolul de astazi, v-am spus de ce gainile isi mananca ouale. La prima vedere, poate parea ceva banal, dar daca ati mai avut de-a face, probabil va dati seama ca nu e. Asa cum ele au grija de noi sa ne ofere oua bune, si noi trebuie sa le oferim conditii decente. Asadar, retineti: furaje bune, proteine si spatiu. Aveti grija si la acesta, sa fie suficient si de calitate.

Gainile fericite vor da si oua bune. N-ar strica sa mai si verificati, din cand in cand, coaja acestora. Daca e prea subtire fata de normal, e posibil sa vorbim de niste infectii. Insa, acesta e un subiect pentru un alt articol, desigur. Pana atunci, va recomandam si un alt articol de la noi de pe site, despre culoarea mov. Si nu uitati ca ne gasiti si pe pagina de Facebook. Daca aveti si idei de articole, ne puteti spune tot aici, sa stiti.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!