Scriu o carte – O sa merite sau nu?
Scriu o carte – O sa merite sau nu? E o dorinta pe care o nutresc de niste timp. De cand eram mic, voiam sa fiu scriitor, dar intotdeauna a fost ceva ce mi-a stat in cale. Ba nu aveam chef, ba era greu, ba ideile mele mi se pareau a nu fi indeajuns de bune si tot asa. Dar mi-am zis gata. E timpul sa o fac si pe asta. Insa, pana la urma, va merita? Hai sa vedem…
Scriu o carte – O sa merite sau nu?
Cati bani face un scriitor in Romania? Prea putini…Asta e primul lucru descurajator la toata treaba asta. Si daca ati strambat din nas cand ati citit ca primul lucru pe care l-am scris are legatura cu banii, va poftesc respectuos sa nu mai citit in continuare. Probabil ca nu o sa va placa. Insa, ne place sau nu, trebuie sa ne gandim la bani in fiecare zi. Cand nu-i avem, nu ne e bine. De aia vrem sa facem cat mai multi. Insa, desigur, aici nu e si cazul meseriei de scriitor din Romania…
Cand vorbim de drepturile salariale ale scriitorilor, ca sa le denumim pompos, de fapt, ne gandim la…poate niste sute de lei lunar? Si asta-atentie-, in cazurile bune. Pentru ca atunci cand esti debutant, nu te stie nimeni, nu iti cunoaste nimeni valoarea. Poate ulterior, de la a 2-a carte scrisa in sus sa fie lucrurile mai bune. Insa, ca debutant, sincer, ma astept sa pierd mai degraba bani ca scriitor, decat sa castig.
Drepturi de autor mici pentru scriitori
Primul lucru de care te izbesti ca scriitor e faptul ca, la finalul zilei, tu nu castigi mare lucru din munca ta. De obicei, editurile iti dau un procent infim din vanzari, undeva sub 10% din pretul fiecarei carti. Da, n-am gresit procentul…Doar atat primesti. Si e degradant. Ganditi-va doar cum ar fi sa va faceti voi frumos jobul remote linistiti. Iar la final de luna sa va spuna seful ca, din toata munca voastra, nu veti primi decat 10%, ca asa sta treaba.
Ca scriitor de romane, iti trebuie niste luni sau ani ca sa poti scoate prima carte. Si nu vorbim de cate 1-2 ore pe zi, caci te poate pasiona intr-atat subiectul, incat ajungi sa scrii si cateva ore bune. Apoi stergi, rescrii si tot asa. Poate deveni ceva care sa nu te lase in pace, pana nu termini, sa stiti. Si muncesti atata ca, la final, sa ti se spuna ca primesti 10% din pretul cartii…Sigur, n-sm spus ca gata, doar scriitorul trebuie sa castige si editura sa il publice pe gratis sau sa piarda bani cu el. Insa, avand in vedere ca fara autor, nu ar exista carti sa fie vandute…poate ca procentul asta ar trebui sa se apropie de 50%.
Scriu o carte, dar piata de carte din Romania e la pamant
In Romania nu se citeste. E o chestie stiuta de foarte, foarte mult timp. Sunt romani care n-au mai citit o carte de ani de zile. Atat de rau stam la capitolul asta. Asa ca iar nu poti decat sa te descurajezi, cand stii ca si daca iti iese cartea bine, tot nu prea o sa se vanda. Si bani n-o sa faci. Si o sa lungesti treaba, o sa te tot gandesti ca poate nu merita sa iti pierzi timpul scriind un roman si ca mai bine ai sta degeaba. Si tot asa…
Acum eu nu stiu toate dedesubturile, asa ca Andrei Ruse desigur, ci doar imi dau cu parerea. Dar avand in vedere situatia, poate ca niste procente mai mari pentru scriitori ar fi o solutie buna sa se scrie mai multa literatura romaneasca. Cand stie omul ca o sa se vanda poate niste sute de romane, daca are noroc, ca debutant si pentru fiecare din ele o sa primeasca vreo 3, 4 sau 5 lei…nu-i mai vine sa se strofoace, sa scrie frumos si sa si caute edituri sa il publice. Pentru ca, dupa el, o sa fie singurul necastigat din toata ecuatia. Cei de la editura vor avea in continuare salarii, editura in sine o sa faca niste bani buni de pe urma cartii, iar el se va alege doar cu firimiturile…
In orice caz…
Scriu o carte. Nu stiu daca o sa o termin vreodata, dar am zis sa o fac si pe asta. Nu ma astept sa fac profit din ea, dar as minti daca as spune ca totusi, pe undeva, sper la o minune…Sa vedem daca o sa fac o serie din asta sau daca nu, las doar articolul asta.
Acestea fiind spuse, daca va place sa scrieti, eu nu spun sa nu o mai faceti sau ceva, doar pentru ca nu veti face bani. Puteti la fel de bine sa aveti your happy place in vreun document de Word care sa nu vada neaparat lumina tiparului, dar care sa insemne foarte mult pentru voi. Daca scrisul va linisteste, go for it.
2 thoughts on “Scriu o carte – O sa merite sau nu?”