Cea mai buna retea sociala pentru un influencer

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Care este cea mai buna retea sociala pentru un influencer? Primim des aceasta intrebare, pentru ca, la baza, site-ul nostru este despre vloggeri. Asadar, multi influenceri la inceput de drum vor sa stie pe care dintre retelele existente ar fi bine sa isi distribuie continutul, pentru a ajunge la un public cat mai numeros. Tocmai de aceea, in cele ce urmeaza, ne-am gandit sa luam putin la puricat cele mai des utilizate retele sociale ale momentului si sa va spunem de ce ar trebui sa le folositi. Fiecare in parte are publicul ei.

bookzone.ro

Insa, trebuie sa va spunem din start ca depinde foarte mult si de continutul vostru. Fiecare influencer e special. Unii se bazeaza pe recenzii, altii pe entertainment, altii pe machiaje si asa mai departe. Asadar, va invitam sa cititi prezentul articol, iar la final, speram sa va puteti face macar o idee. Acestea fiind spuse, permiteti-ne sa incepem.

Facebook – reteaua sociala ce inca se tine bine

Cea mai buna retea sociala pentru un influencer
Cea mai buna retea sociala pentru un influencer

Tin minte ca prin 2010, cand mi-am facut un cont de Facebook, toata lumea era innebunita dupa el. HI5-ul nu mai era la moda, cum fusese pana atunci, iar reteaua sociala a lui Mark Zuckerberg devenea din ce in ce mai populara. E simplu sa iti faci un cont de Facebook si nu dureaza decat cateva secunda. Insa, intrebarea e: mai merita sa folosesti Facebook in prezent?

bookzone.ro

Pentru Dorian Popa, de exemplu, raspunsul ar fi nu. Stim cu totii deja ca el numeste reteaua ”obositul domn Facebook”, pentru ca, se pare, rezultatele sale de aici nu sunt la fel de satisfacatoare ca cele de pe contul sau de Instagram. Si, pe buna dreptate. In ultimele luni de zile, Facebook s-a transformat dintr-o retea pentru toata lumea, intr-una pentru persoanele peste 30 de ani si chiar pentru cele aflate la ea de-a 2-a tinerete. Iar publicul domnului Popa este preponderent adolescentin.

Slabe sanse sunt sa mai gasiti tineri pana in 25 de ani postand constant pe Facebook selfie-uri, poze din vacante sau alte asemenea. Toti si-au mutat continutul pe Instagram, caci se pare ca e cea mai populara retea sociala a momentului, in Romania cel putin.

Ce public regasim pe Facebook?

Pentru un influencer, publicul e totul. Fara el, e un simplu om. asa ca, inainte de a va apuca, dar si daca sunteti la inceput, trebuie sa va ganditi bine ce vreti sa faceti. Daca va place interfata Facebook si vreti sa o folositi, atunci, sa stiti ca publicul de aici e mai in etate. Astfel, daca sunteti un influencer ce abordeaza subiecte serioase, ar fi o idee sa folositi frecvent Facebook.

Dupa cum v-am spus, in ziua de astazi, aici gasim mai mult persoane de peste 30 de ani. Tineretul s-a mutat, in mare parte, pe Instagram. Sigur, din cate am observat, mai sunt cativa care mai folosesc Facebook-ul, insa rar si doar pentru a distribui meme-uri. Insa nu credem ca puteti conta pe prezenta lor. Dar daca vorbiti despre carti si faceti recenzii, asa cum am facut noi recent la Maestrul Bucatar, Facebook e o alegere buna. Sau daca vorbiti despre arta contemporana, despre facturi sau poate despre salarii si pensii. Educatia financiara e inca un subiect tabu pentru romani. Insa, tratat de un influencer care se respecta si stie despre ce este vorba, poate deveni unul de interes pentru multa lume. Iar distribuit pe Facebook, sigur va ajunge la publicul care trebuie.

Produse pentru publicul in etate

In concluzie, putem cu usurinta sa afirmam ca publicul in etate este unul majoritar pe reteaua de socializare inventata de Mark Zuckerberg. Asadar, daca vreti sa fiti influenceri pe o nisa care ar prezenta interes pentru acest tip de public, dati-i bataie. Incepeti sa postati continut pe nisele pe care le stiti voi ca ar fi bune, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Insa, ce fel de produse puteti promova pe Facebook?

Ne gandim ca retetele, de exemplu, ar putea fi un inceput bun. De obicei, sunt multe doamne pe Facebook. Gospodine care abia asteapta sa mai incerce cate ceva nou. Apoi, desigur ca v-ati gandit si la partea cu medicamentele. Ceva inedit ce am vazut ca are potential ar fi goblenurile. Acestea sunt doar niste exemple de nise. Voi trebuie sa va ganditi si sa vedeti daca ceea ce vreti sa promovati prin continutul vostru se potriveste pana la urma sau nu.

Instagram – reteaua sociala a tinerilor din Romania. Dar e si cea mai buna retea sociala pentru un influencer?

Nu mai e nicio surpriza ca Instagram-ul e rege in top-ul retelelor sociale. Unii chiar afirma ca, in prezent, este cea mai buna retea sociala pentru un influencer. Noi insa, am putea sa-i contrazicem pe cei ce afirma acest lucru, deoarece, revenim iar la o idee pe care am enuntat-o si anterior: depinde de continut. Daca sunteti influenceri pe zona vizuala, da, e ideala. Insa, daca va bazati mai mult pe scris, depinde.

In cazul in care vreti sa pictati sau sa machiati, da, bagati-va pe Instagram. Continutul vostru este de tip vizual, asa ca e perfect. Puteti adauga in fiecare zi cate o poza cu creatiile voastre si, usor, usor, audienta va veni. Nu va asteptati insa la rezultate din prima zi. Nici Roma nu a fost construita intr-o singura zi. Bine, daca aveti alti prieteni influenceri, care au sute de mii de fani si va fac o promovare, atunci, sigur, veti putea obtine cateva mii intr-o singura zi. Insa, rare sunt cazurile.

Aveti totusi grija la cate hashtag-uri folositi, caci AI-ul Instagram-ului e mai bun ca niciodata. Astfel, daca bagati prea multe, e posibil sa fie considerata postarea voastra spam si ar fi pacat, mai ales daca ati muncit mult la ea si ati editat-o bine. Pe Instagram e taramul tinerilor, asa ca daca vreti sa fiti vloggeri sau aveti continut legat de haine, sneakersi, evaluarea nationala sau bacalaureat, Instagram-ul se poate dovedi o alegere buna pentru a va distribui lucrarile. Se practica foarte des giveaway-urile pe Instagram, sa stiti. Cu ajutorul lor, puteti primi urmaritori. Dar nu exista nicio garantie ca acestia nu va vor da unfollow dupa ce se termina respectivul giveaway la care participa.

IGTV si video-urile de pe Instagram

Desigur, probabil ca deja sunt cativa printre cei ce citesc acest articol care ne apostrofeaza ca n-am spus si de partea video de pe Instagram. Da, poti face si continut video pe Instagram, insa noi suntem de parere ca nu e cazul sa va bateti prea mult capul. De ce? Pai, la noi in Romania, inca nu exista monetizare pe IGTV. Asa ca practic, faceti video-urile degeaba. Desigur, puteti avea exposure, awareness si alte cele. Dar voi efectiv pentru munca pe care o faceti, nu veti primi niciun ban, spre deosebire de YouTube.

Stim ca nici pe YouTube nu se fac cine stie ce bani din vizualizari, dar e acolo ceva. Avem si noi un articol in care va spunem cati bani se fac la un milion de vizualizari pe YouTube Romania, daca vreti sa il cititi. Noi ne gandim ca cea mai buna varianta ar fi sa faceti video-ul pentru YouTube. Apoi, atat cat se poate din el, il puneti si pe Instagram. Posibil, daca faceti video-uri lungi, sa fie nevoie sa il taiati in 2 IGTV-uri. Ar mai fi si reels pe Instagram, care practic sunt un fel de TikTok-uri. Dar lumea din cate am vazut ia video-urile de pe TikTok si le pune ca reels si pe Instagram. Nu stau sa faca niste continut special.

Cea mai buna retea sociala pentru un influencer: Twitter – o retea sociala mai putin utilizata de romani

Probabil unii dintre voi, cand au citit subtitlul de mai sus, au fost ceva de genul ”Twi…ce?”. Da, stim. Twitter nu este atat de folosit in Romania precum celelalte retele sociale. Probabil, daca ar fi sa facem un top al celor mai utilizate retele, Twitter ar ocupa un ultim loc. Nu stim exact de ce nu a prins. Pe Twitter poti sa pui si poze, sa iti pui si statusuri de peste 100 de caratere si asa mai departe. E un fel de Instagram imbunatatit.

Si totusi, exista public roman si acolo. Insa e select si probabil peste 30 de ani. Asadar, daca faceti parte din categoria influencerilor cu un continut care se muleaza mai mult pe aceasta categorie de varsta, poate ca ar fi o idee buna sa va bagati niste poze si poate si niste idei pe Twitter. Nu se stie niciodata de unde sare iepurele nu? Iar daca va bazati mai mult pe calitate, decat pe cantitate, in ceea ce priveste urmaritorii vostri…cu atat mai bine. Twitter poate sa fie alegerea cea mai buna.

 

WordPress, o ”retea sociala” pentru cei care iubesc scrisul

Daca vreti sa fiti bloggeri si nu stiti cum, va spunem noi: WordPress. Platforma aceasta nu e o retea sociala, per se. Insa, va ofera posibilitatea sa va faceti un blog pe care sa scrieti. Lumea poate sa vina apoi si sa comenteze si astfel va formati o comunitate. Sigur, in ziua de azi, nu mai e la moda sa fii blogger. Toti sunt, mai nou, vloggeri. Insa, daca va place sa scrieti, sunteti un scriitor in devenire sau pur si simplu va e mai usor sa va exprimati ideile in scris, decat verbal, un blog poate sa fie alegerea ideala.

Sigur, poate ca aici vor veni foarte multi care se vor intreba care e diferenta dintre a utiliza Facebook, Twitter si WordPress. E mai usor sa scrii pe Facebook sau pe Twitter insa nu intotdeauna e si la fel de util. Articolele raman mult mai mult timp daca sunt postate pe un blog. Pe Facebook… nu atat de mult. Asadar, daca aveti de gand sa scrieti articole evergreen, poate ca ar fi o idee buna sa va deschideti un blog. E patratica voastra in online pe care nu prea poate sa vi-o ia nimeni. Asa, retelele de socializare mai pot si sa pice din cand in cand. Doar ati vazut cazul recent in care in aceeasi zi, in acelasi timp, au picat si Facebook si Instagram si WhatsApp.

 

Cea mai buna retea sociala pentru un influencer: TikTok – pentru video-uri scurte

Cea mai buna retea sociala pentru un influencer poate sa fie si Tiktok-ul, asta daca isi doreste un public nerabdator, care sa vrea esenta in cateva secunde. Pe TikTok, trebuie sa spui repede totul, pentru ca lumea nu are rabdare. S-au obisnuit cu faptul ca video-urile sunt scurte, la fel cum erau pe aplicatia Vine. Asa ca, daca nu-ti place sa te lungesti si n-ai chef sa stai sa editezi video-uri pentru YouTube, TikTok e pentru tine. Poti obtine un fanbase destul de bun, cu care vezi tu ce faci mai departe. Daca divertismentul e punctul tau forte, sigur iti vei gasi repede un video pe TikTok.

Problema aici e ca inca nu stim cum se fac bani pe TikTok. Bine, nu ca nu stim, dar nu se fac. TikTok-ul nu are inca un sistem de monetizare, la fel ca YouTube, de exemplu. Asadar, degeaba ai sute de mii de vizualizari, ca nu primesti bani pentru ele. Poti sa faci niste banuti din live-urile de pe TikTok, dar nu cine stie ce. Dupa noi, cea mai tare faza la TikTok e ca poti sa cresti peste noapte si sa ajungi foarte cunoscut. Daca pe YouTube de exemplu, sunt slabe sansele sa ajungi viral rapid, pe TikTok e alta treaba. Daca nimeresti tot ce trebuie, TikTok-ul tau, chiar daca e primul, poate sa ajunga la un numar urias de persoane. Si de acolo pot veni faima si banii.

Nu prea faci bani

Dintre toate retelele de socializare amintite pana acum, probabil TikTok-ul e singurul din care nu poti obtine bani direct. Bine, poate si Twitter. In schimb, pe Facebook ai varianta de Facebook Gaming, o alternativa pentru YouTube Live.

Pe IGTV am inteles ca se va baga si un sistem de monetizare cat de curand. Pe WordPress iti poti pune diverse bannere. Daca vreti sa aflati mai multe despre TikTok, sa stiti ca am scris un articol despre el. Si daca vreti sa vedeti cum arata un influencer de TikTok, aruncati o privire la articolul despre Sefora Sulea sau Cristi Hope.

Sigur, probabil ca multi ne vor sari in cap si ne vor spune ca au vazut ei, totusi, niste reclame. Sigur, daca ajungi la sute de mii de vizualizari, poate, dar doar poate, vei primi 1-2 oferte de colaborare. Altfel spus, diverse branduri iti vor propune sa arati produsul lor in TikTok-urile tale. Insa, nu te astepta la prea mult. Brandurile abia afla de Instagram, asa ca pana se baga si pe TikTok probabil ca va mai dura. Sa zicem ca o sansa ar fi sa faci bani din live-urile de pe TikTok. Lumea iti poate oferi cadouri care se pot transforma in bani. Insa nu prea multi. Deci tot de niste potentiale colaborari, adica reclame directe, veti depinde daca vreti sa fiti un influencer adevarat.

YouTube

Ah, YouTube…fondata in 2005, aceasta retea de socializare a trecut prin multe transformari. Din ea au iesit numerosi vloggeri, atat straini, catg si romani, care au devenit niste adevarate vedete. Pe YouTube e usor sa devii cunoscut. Nu trebuie decat sa ai subiecte bune si sa poti edita asa cum trebuie. Sigur, implica mult mai mult timp postatul unui video pe YouTube, insa ai si mai multe satisfactii.

Influencerii adevarati incep pe YouTube. Selly de exemplu, daca nu isi facea contul de YouTube in 2012, astazi nu mai era considerat un influencer. Bine, nici contul lui de pe Instagram nu e de neglijat. Insa, a facut numarul ala acolo datorita YouTube-ului. Asadar, nu luati in deradere aceasta retea de socializare. Video-ul e la putere, iar un video muncit, de peste 10 minute va poate propulsa usor in popularitate.

O trecere de la o retea sociala la alta

Pentru a putea sa fii un influencer de succes, e nevoie, teoretic, sa fii prezent peste tot. Toate retelele sociale ar trebui sa aiba continutul tau pe ele, daca vrei sa devii cineva. Insa, stim cu totii ca e aproape imposibil. Daca ar trebui sa ai si continut scris pentru blog si timp de editat pentru YouTube si idei pentru Tiktok si asa mai departe, intreaga ta zi s-ar duce pe astfel de lucruri. Si in plus, ar fi exhaustiv. Totusi, o reconversie sau o adaugare de noi retele nu strica.

Altfel spus, daca sunteti blogger, de exemplu si mai faceti si cate un video pentru YouTube, nu strica. Luati exemplul lui Zoso, care si-a facut si canal de YouTube. Si uite asa, si-a mai adaugat o sursa de trafic pentru blog-ul sau, care ramane sursa principala de venit. Cati bani face Zoso din blog? Nu stim si nici nu ne intereseaza. E problema lui. Dupa noi, ne putem lega de el doar din punct de vedere al continutului. Cert este ca a facut o miscare buna, caci poate vor veni campanii si pentru vlog-ul sau.

Si cam asta e treaba cu cea mai buna retea sociala pentru un influencer. Bani se pot face pe oricare din ele. Insa depinde de fiecare in parte cat de bine se intelege cu ele. Adica un om caruia ii place tare mult sa scrie, dar care e timid, mai degraba i s-ar potrivi un blog. Da, se mai fac bani din blogging, chiar daca multi au atentia indreptata doar spre continutul video. La fel, poate altcineva se simte mai bine in fata camerei, cu un discurs liber, dar ii e lene sa scrie aceleasi lucruri pe un blog. La final, conteaza sa va alegeti reteaua sau retelele pe care va simtiti cel mai bine. Pe noi ne gasiti si pe pagina de Facebook Vloggeri.com.

 

 

 

1 thought on “Cea mai buna retea sociala pentru un influencer

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!