Like-urile false la postari – Cum sa iti strici singur tot ce ai construit
Like-urile false la postari – Cum sa iti strici singur tot ce ai construit dintr-o dorinta aiurea de validare. Astazi, in articolul ce urmeaza, o sa discutam si noi putin despre ce sunt like-urile false si de ce acestea pot sa afecteze negativ orice profil de pe vreo retea de socializare…Nu vrem sa fie un articol lung, dar la cat de suparati sunteti, e posibil sa ne varsam naduful si sa iasa niste sute de cuvinte…
Ce sunt like-urile false la postari?
In era aceasta a validarii sociale, toti ne dorim sa fim vazuti si apreciati. Si unde altundeva poti fi si vazut, dar si apreciat de o multime de lume, daca nu pe retelele de socializare? Problema insa survine atunci cand nu primesti atata atentie pe cat crezi tu ca ai merita, de fapt. Daca tu postezi poza aia pe Instagram care crezi ca o sa adune 1000 de inimioare, dar deja au trecut niste zile si tot pe la 200 esti, incepi sa te frustrezi, e normal. Sau daca tocmai ai gasit vreun local instagramabil si bagi vreo 2 poze de acolo, asteptand sa iti admire prietenii tai capacitatea de a gasi locuri smechere, dar nu ai nici 100 de inimioare, iar te enervezi.
Chiar si asa, nu ar trebui sa recurgi la like-uri false. Ce sunt acestea? Ei bine, exista tot felul de site-uri de social exchange, unde tu poti sa bagi niste bani pentru a primi Like-uri pe Facebook, Like-uri pe Instagram, vizualizari pe YouTube si asa mai departe…Si din ce am vazut, din ce in ce mai multa lume apeleaza la astfel de site-uri pentru a-si boosta artificial postarile de pe conturile personale. Doar asa, de dragul de a arata lumii cine sunt ei si cat de iubiti sunt, de fapt…Si de la 10, 20 de like-uri ii vezi deodata cu cateva sute la o postare si te intrebi: ce s-o fi intamplat? Or fi dat lovitura pe undeva si or fi devenit cunoscuti? Acum, daca stam sa ne gandim…un termen mai bun pentru aceste like-uri false ar fi, mai degraba, like-uri platite.
Cum ne dam seama daca o postare are like-uri false?
Dureaza putin sa ne dam seama daca o postare are like-uri false, trebuie sa va spunem. Acum, inainte de a va spune ce urmeaza sa va spunem, trebuie sa subliniem un lucru: NU avem nimic cu indienii. Veti intelege rapid de ce am spus acest lucru. Indienii sunt in general printre cei mai multi utilizatori ai platformelor de social exchange. Asa ca daca o postare primeste brusc mai multe like-uri decat celelalte si dai sa te uiti si vezi ca multi dintre ei sunt indieni, atunci sansele ca acea persoana sa-si fi boostat postarea sunt uriase.
Hai sa luam si un exemplu. Vine…Alexandra, prietena voastra din liceu, pe care nu ati mai vazut-o de cativa ani. Se lauda ca este influencerita. Va spune ca lumea este innebunita dupa postarile ei si ca are cel putin 1000 de like-uri la fiecare poza. Pentru o persoana reala, de rand, ca si noi, sa ai 1000 de like-uri la o poza cu tine e un lucru mare. Asa ca va dati seama ce valuri de invidie ar starni niste vorbe din astea din partea unei persoane despre care stiati ca nu e cine stie ce, la fel ca aceasta (inventata) Alexandra, colega din liceu.
Daca v-ati uita de la cine are like-urile si ati vedea multe nume specifice de indieni, ea fiind romanca si neavand nicio treaba sau vreo excursie recenta prin India, atunci e clar. Sigur a bagat si ea vreo 100-200 de lei in niste like-uri. Doar asa, ca sa se poata da mare. Si sa le faca invidioase pe prietenele ei cu care barfeste pe toata lumea.
De ce sunt like-urile false la postari un lucru negativ pentru unii?
Daca vorbim de o simpla persoana, ca noi toti, care isi mai baga like-uri de la indieni si altii, sa spunem ca nu ar fi asa de rau. Sigur, ar urma niste glume despre cat de „populara” e persoana respectiva, dar cam atat. Lucrurile insa devin mai nasoale atunci cand vorbim de astfel de practici pentru a face bani. Ne referim la niste influenceri care apeleaza la platformele de social exchange pentru a-si mari numarul de like-uri. Si dupa, se duc la firme si spun „Pai ia uite cate like-uri fac eu la o poza. Trebuie sa colaborati cu mine, daca vreti rezultate”.
Si va dati seama ca rezultatele alea de cele mai multe ori sunt inutile. Degeaba sunt multe like-uri la o postare, daca vorbim de un produs romanesc, care se vinde doar in Romania. Indianul ala care da like-ul n-o sa il poata cumpara niciodata. Si uitati asa, la final, firma respectiva vede ca n-a fdacut nicio vanzare si se intreaba de ce. O fi din cauza ca produsul nu e bun? Uneori se intampla si asta, da. Insa, alteori, de vina este si influencerul…
Unii fac urmaritori si din giveaway-uri
Dupa cum va spuneam si intr-un articol anterior, pe Instagram sunt multe giveaway-uri. Si e un fel fun de a putea sa iti rasplatesti urmaritorii, trebuie sa recunoastem. Dar, in acelasi timp, astea ii ajuta mult pe influenceri. De cele mai multe ori, un giveaway are ca si conditie sa dai follow influencerului respectiv.
Si tu normal ca dai, chiar daca iti place sau nu de respectiva persoana. Doar poti sa castigi nu stiu ce si ar fi pacat sa ratezi o astfel de oportunitate, nu? Nici nu trebuie sa te intereseze activitatea respectivului influencer.
Follow dupa follow
Si tu dai follow-ul. La fel ca tine si altii si asa se mai alege influencerul ala cu niste mii sau cu niste zeci de mii. Dupa, se duce la companii si zice „Ia uite ce iubit/a sunt eu si cate persoane ma urmaresc.” Va dati seama ca multe companii nu au de unde sa stie ca o mare parte din urmaritori au fost practic adunati prin astfel de giveaway-uri.
Si aici va puteti da seama destul de usor daca cineva a facut urmaritori din giveaway. Sa spunem ca are 100.000 de urmaritori. Insa, la postari nu trece de 1000 de like-uri. Atunci chiar ar trebui sa ne punem niste semne de intrebare daca lumea a dat follow pentru persoana respectiva sau doar pentru vreun giveaway. In concluzie, like-urile false la postari pot fi foarte daunatoare pentru prestigiul online si offline. Ne gasiti si pe pagina de Facebook pe noi daca stiti exemple de astfel de influenferi care credeti ca isi cumpara like-urile si urmaritorii.