Ce inseamna spirit ludic?

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Ce inseamna spirit ludic? La ce se refera aceasta sintagma care, la prima vedere, poate parea destul de dubioasa? In randurile urmatoare, vom vorbi despre definitia spiritului ludic si vom da si niste exemple. Totul pentru ca voi, cei ce ajungeti sa cititi acest articol, sa puteti ajunge la finalul sau, spunand „Gata, am inteles”. Haideti sa ii dam drumul.

bookzone.ro

Ce inseamna ludic?

Intai de toate, trebuie sa va spunem ce inseamna cuvantul ludic. Tinem si acum minte ca prima data am auzit cuvantul undeva prin clasa a 9-a, cand doamna profesoara de limba romana ne-a pus sa facem un referat. Si habar n-aveam la ce se refera acest cuvant.

Nici nu prea seamana cu altul, sa zici ca poti sa faci rapid vreun soi de analogie, sa-ti poti da seama. Pana la urma, am aflat ca ludic inseamna jucaus sau referitor la joc si joaca. Da, atat de simplu. Bun, si acum ca am facut aceasta introducere destul de lunga, a sosit timpul sa trecem si la adevaratul subiect al articolului nostru de astazi…

bookzone.ro

Ce inseamna spirit ludic?

ce inseamna spirit ludic

Ei bine, probabil ca multi dintre voi isi pot da seama acum cam la ce se refera sintagma „spirit ludic”, din moment ce tocmai am aflat care e treaba cu cuvantul ludic. Daca vreti o definitie asa din topor, ar iesi ceva de genul „spirit de joaca”. Noi ne-am gandit sa ii spunem chef de viata. Suntem de parere ca aceasta ar fi cea mai buna si mai usor de inteles definitie dintre toate.

Cand cineva iti spune ca simte un spirit ludic din partea ta, inseamna ca vede in comportamentul tau ca ai chef de viata. Nu esti genul acela de persoana posomorata, care sta intr-un colt si asteapta sa se termine petrecerea, ca sa se duca acasa. Esti sufletul petrecerii, persoana in jurul careia se aduna toti ceilalti, vrand sa danseze si sa se distreze.

Prin joaca, esti liber

Daca ne permiteti, am vrea sa intram putin si intr-o sfera putin filozofica. Astfel, am putea sa spunem ca spiritul ludic sta la baza foarte multor descoperiri ce au dus la evolutia omenirii. Inca de la inceputuri, indivizii au avut aceasta tendinta ludica, de a explora, de a vedea ce se poate intampla daca fac anumite lucruri. Si asa, usor, usor, s-au descoperit diverse, care au dus la evolutii pe toate planurile fiintei umane.

Se spune ca spiritul ludic e tare important chiar si in zilele noastre. Acum s-au descoperit multe, insa nu si felul complet in care functioneaza fiinta umana, din punct de vedere spiritual. Tot ceea ce se stie sigur e ca nimanui cu ar trebui sa ii lipseasca aceasta dorinta jucausa de a explora, de a descoperi. Si suntem si noi de acord. Intotdeauna e bine sa avem la noi aceasta empatie, aceasta dorinta de a vedea noul.

Nu trebuie sa fii rusinat ca vrei sa te joci

In societatea de astazi, sa fii jucaus poate parea un soi de sfidare, cand, de fapt, acesta nu este altceva decat mod de viata pe care multi dintre noi ar trebui sa il incercam. Se spune ca dupa o anumita varsta, orice tip de joc trebuie sa inceteze. Cand esti copil, e acceptabil. Te lasa toata lumea sa te joci, ca doar nu ai altceva de facut. Apoi, vine adolescenta si deja unele guri incep sa iti spuna sa-ti bagi mintile in cap si sa te maturizezi. Ca doar nu mai esti copil, nu? Esti adult in devenire si trebuie sa te porti ca atare, ca altfel nu e bine.

Si cand ajungi la varsta maturitatii, gata, cuvantul joc si altele din familia lui lexicala trebuie sa dispara din vocabularul tau. Doar esti adult, o persoana responsabila si care trebuie sa fie serioasa in fiecare secunda a existentei sale, nu? Neadevarat…Jocul trebuie sa existe in viata omului tot timpul. El da culoare, el ne face sa ne simtim bine, voiosi si bucurosi. Daca am sta tot timpul seriosi, unde s-ar ajunge? Printre altele, la multe probleme la nivel mental. Pentru ca ne-am simti overwhelmed, prea plini de lucruri care nu prea ne fac bine noua insine.

Trebuie sa fii productiv, nu jucaus, ar spune unii ce nu stiu ce inseamna spirit ludic, de fapt

Se aduce in discutie si ideea ca trebuie sa fii productiv in fiecare zi. Deja munca devine mai mult decat un mod de a supravietui. Se transforma usor, usor, intr-un stil de viata, caci dupa terminarea programului, raman foarte putine lucruri de facut. Si cand gasim si noi asa, niste clipe in care parca ne-am juca, ne gandim la cum ne va judeca societatea. Ne gandim ca multi se vor gandi la noi ca am innebunit daca vrem sa avem si o mina mai putin serioasa.

Pentru ca asa se intampla adesea. Dupa o varsta, unii se asteapta sa fim seriosi pana si in timpul liber. Dar fara acele clipe in care suntem noi insine si in care ne putem gandi si la recreere, nu am putea avea rezultatele bune la locul de munca. E nevoie de un echilibru intre spiritul ludic si munca, intr-adevar. Nadia Stieglitz si Sara Baysinger, fondatorii organizatiei Mice at Play, si-au dat seama de acest lucru si de aceea au incercat sa-i convinga pe cat mai multi de utilitatea jocului in viata omului. Se spune ca ajutat de spiritul ludic, orice om poate sa reddevina versiunea sa buna, sincera, pe care adesea o pierde printre toate indatoriri.

Dorian Popa, un exemplu perfect

Ne-am gandit putin si la un exemplu de persoana care, din punctul nostru de vedere, ar avea un spirit ludic puternic. Si acela este nimeni altul decat Dorian Popa. Daca ati vazut cateva dintre vlogurile lui, e imposibil sa nu va fi intrebat: „Ce a consumat omu asta?”. Pentru ca Dorian isi permite sa se distreze, sa isi lase copilul interior la suprafata. Si poate si de aceea este urmarit de atatea persoane. Nu de alta am mai zis noi ca e un influencer adevarat.

Si asa incheiem si noi acest articol in care v-am spus ce inseamna spirit ludic. Daca vreti sa va mai spunem si despre alte concepte, nu ezitati sa ne ziceti. Trebuie sa stiti si ca o puteti face foarte usor pe pagina noastra de Facebook.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!