Gramatica Limbii Romane pentru Elevi si Profesori – Recenzie
Gramatica Limbii Romane pentru Elevi si Profesori este o carte destul de noua pe piata literara din Romania. Dupa cum i-o spune si titlul, in paginile acesteia putem gasi tot ceea ce trebuie sa stim despre una dintre cele mai importante parti ale limbii romane: gramatica. Deja stim cu totii ca romana e o limba superba, cu care fiecare dintre noi se poate mandri. Insa, in aceeasi masura, este si destul de complexa.
Uneori, chiar si pentru cei ce vorbesc romana inca de cand s-au nascut, exista diverse dileme in ceea ce priveste unele cuvinte, propozitii, fraze si asa mai departe. Iar daca atunci cand o vorbim, ne mai putem fofila sau mai putem face sa para ca vorbim corect, cand vine vorba de textele scrise, nu prea avem scuze. Trebuie sa scriem bine si sa folosim toate particularitatile limbii romane asa cum trebui. In cele ce urmeaza, vom vedea cam ce am putea gasi in aceasta carte de gramatica, utila pentru toata lumea. Daca va grabiti si nu mai puteti citi intregul nostru articol, va dam un pont: puteti sa va luati aceasta carte din aceasta librarie online, la un pret bun. Daca aveti timp sa ramaneti pana la final, haideti sa vedem care e treaba.
Gramatica Limbii Romane pentru Elevi si Profesori – Recenzie
Intai de toate, trebuie sa aducem o lamurire. Stim ca probabil printre voi vor fi multi carcotasi care se vor intreba asa, putin incisiv „De ce nu au trecut si numele autorilor in titlu?”. Raspunsul este unul cat se poate de simplu: aici nu e vorba de unul sau de doi autori, ci de mai multi coautori. Fiecare si-a adus aportul pentru ca prezenta lucrare sa fie ceea ce trebuie din toate punctele de vedere. Si nici nu cred ca ne lasa platforma pe care scriem acest articol sa avem un titlu atat de lung. Insa aici, in articolul propriu-zis, nu avem astfel de limitari.
De aceea, va putem spune ca azi vorbim despre cartea Gramatica LImbii Romane pentru Elevi si Profesori de Adina Dragomirescu, Adina Ionescu, Irina-Roxana Georgescu, Raluca-Diana Raducanu, Delia-Monica Georgescu, Alina Dinu, Ileana Gae si Maria Ramona Nedea. V-am spus ca sunt multe persoane. Insa, asa ar trebui sa fie peste tot, atunci cand vorbim despre o culegere de specialitate, care trebuie sa fie un etalon. Forma perfecta vine dupa ce isi pun mintile la contributie mai multe persoane din domeniu.
Un ajutor de nadejde pentru toti
Desi titlul poate parea putin inselator din acest punct de vedere, lucrarea nu se adreseaza numai elevilor si profesorilor. Aceasta poate fi utilizata la fel de bine si de studentii care vor la Litere sau la alte facultati de profil. In acelasi timp si daca sunteti o persoana care a terminat scoala, dar nu sunteti profesor, tot va fi o lucrare utila pentru a va imbunatati bagajul de cunostinte.
Lucrarea trece prin foarte multe puncte de larg interes. Ne referim la partile de vorbire, partile de propozitie, elemente de stilistica, dar si problemele gramaticale care pot aparea atat in vorbirea de zi cu zi, cat si in literatura. Pentru ca tot ceea ce cititorii afla sa se poata cimentui usor in mintile lor, aceasta carte de gramatica propune si exercitii dupa fiecare nou capitol. Acestea au si rezolvari, astfel incat poate fi verificat foarte usor si rapid gradul de intelegere al noilor informatii.
Sunt 7 capitole mari
Cartea Gramatica Limbii Romane Pentru Elevi si Profesori este impartita in 7 capitole mari. Acestea sunt, dupa cum urmeaza:
- Elemente de vocabular, unde sunt abordate pe larg paronimele, omonimele, apoi clasicele sinonime si antonime, dar si cuvintele polisemantice. Dupa aceea, avem mijloacele interne de imbogatire a vocabularului.
- Fonetica, Ortografie si Ortopedie. De aici vom invata regulile de pronuntie si de scriere. Apoi si structura fonetica a cuvintelor, grupurile de cuvinte si asa mai departe
- Partile de vorbire. Aici intra verbul, substantivul, pronumele, adjectivul, numeralele cardinale si ordinale, adverul, prepozitiile, interjectiile si conjunctiile.
- Organizarea propozitiei si a frazei. In acest capitol intra informatiile despre enunturi, relatiile sintactice din interiorul unui enunt, constructiile incidente si constructiile eliptice.
In urmatoarele capitole din Gramatica Limbii Romane pentru Elevi si Profesori, avem…
- Functiile sintactice. Aici intra cele 4, respectiv subiectul, cu tipurile sale, predicatul, complementul si atributul. Este poate unul dintre cele mai lungi capitole.
- Penultimul capitol este despre elementele stilistice. Aici discutam si de registrele lingvistice.
- Ultimul capitol din carte este ce cu sugestiile de rezolvare a exercitiilor propuse.
Si cam acestea sunt lucrurile pe care le veti gasi in cartea Gramatica Limbii Romane pentru Elevi si Profesori. Desi probabil ca o sa parem subiectivi, noua ne plac si culorile alese si structurile folosite pentru a pune in prim plan toate informatiile. Ni se pare cartea mai colorata decat altele si chiar aproape ludica. Iar aceste lucruri, din punctul nostru de vdere, sunt niste plusuri.
In final, vrem sa va intrebam: o sa va cumparati aceasta carte? Ne puteti spune si la comentarii. In acelasi timp, nu uitati ca si noi mai tratam diverse probleme de gramatica si nu numai in sectiunea de limba romana. Desigur, noi nu suntem experti, la fel ca toti cei ce au contribuit la cartea de gramatica despre care v-am vorbit in articolul de astazi. De aceea incercam sa nu intram prea adanc in unee problematici. Ne axam pe limbajul urban si pe diversi termeni pe care poate nu toti ii stiu. Ne referim aici la termeni aparuti odata cu retelele sociale.
2 thoughts on “Gramatica Limbii Romane pentru Elevi si Profesori – Recenzie”