Personaj sau caracter din jocuri? Cum e corect?
Personaj sau caracter din jocuri? Cum e corect? Desi teoretic, nu ar trebui sa existe niciun fel de neintelegere in privinta acestui aspect, sunt multi gameri si multe gamerite care nu se exprima corect in limba romana, din pacate. De aceea, ne-am gandit sa scriem rapid acest articol, ca sa clarificam cum sta treaba, pana la urma. Acestea fiind zise, haideti sa ii dam drumul.
Personaj sau caracter din jocuri? Cum e corect?
De cand am ajuns sa ne jucam Genshin Impact, am intrat mai mult si am aprofundat in ceea ce se numeste vocabularul de gameri. Aici am observat ca foarte multa lume se refera la personajele din jocuri ca la niste caractere. Ceea ce este complet gresit. Nu poti sa spui despre personajele alea cu care tu te joci, in limba romana, ca sunt niste caracter. Desigur, intelegem de unde vine confuzia. Are legatura si cu propagarea englezei in limbajul nostru de zi cu zi.
In engleza, personaj se spune character. Asa ca probabil unii s-au gandit ca in romana, echivalentul sigur ar fi caracter. Insa nu, este total gresit! Daca va intreaba cineva: personaj sau caracter, cand vine vorba de jocuri, prima varianta este cea corecta, de fiecare data. Asa ca retineti si aveti grija sa nu spuneti altfel. Bine, nu este o greseala atat de mare. Nu de alta, dar deja s-a propagat la nivel national treaba asta. De cand ne jucam Genshin, nu credem ca am auzit pe cineva sa spuna corect, adica personaje. Toata lumea le numeste caracter. „Ce caracter ti-a picat la bannerul de runda asta?” sau „Caracterul meu preferat din Genshin Impact este Mona”.
Cand se folosesc caracterele?
Dar daca acest cuvant, respectiv „caracter”, nu se refera la personajul dintr-un joc, atunci cand, unde si in ce contexte il putem utiliza? E foarte simplu. Putem spune despre o persoana in primul rand ca are un caracter frumos. Sau daca vreti sa ramanem in sfera jocurilor, putem spune ca „Are un caracter frumos Andrei. Joaca intotdeauna corect si nu foloseste coduri ca sa castige”.
La plural, cuvantul poate sa refere pur si simplu la litere sau la cifre. De exemplu, cand trebuie sa va setati o parola pe vreun site, pe Netflix, HBO Max, Disney Plus sau prin alte locuri. Vi se spune ca trebuie sa aiba nu stiu cate caractere, sa contina si litere si cifre si nu stim ce. Ca o paranteza, desi probabil ca nu va convine ca nu va puteti seta o parola simpla, e mai bine asa. Sa aiba cat mai multe chestii. Si sa fie cat mai complicata. Altfel, e posibil sa va treziti ca intra si altii pe conturile voastre si se uita la seriale.
Si totusi…toata lumea caractere in sus, caractere in jos. Asa ca, pana la urma, putem spune ca avem de-a face cu un limbaj nisat. Pentru ca, daca vorbim de personajele din carti, banuim ca nu le spune nimeni caractere. Deci, termenul sa spunem ca se foloseste doar pentru personajele din jocurile video care sunt denumite caractere. Sau…nu stim. Dar pana la urma, incheiem si noi articolul nostru despre cum se spune corect dintre personaj sau caracter. Si ne ducem sa ne mai jucam niste Genshin, ca poate ne-o pica si noua la wish un 5 star bun.