Scriitorii si marketingul

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Scriitorii si marketingul sunt ,uneori, niste concepte diametral-opuse, desi ar trebui sa se afle intr-o simbioza continua. In era digitala, in care toata lumea e pe net, unii din cei ce realizeaza opere superbe, cu cuvinte alese, nu prea inteleg ca marketingul conteaza. Dar despre toate acestea in randurile ce urmeaza.

bookzone.ro

Scriitorii si marketingul

scriitorii si marketingul
scriitorii si marketingul

Dupa cum v-am spus, scriu o carte. Nu prea merge treaba asa cum mi-as dori, insa acesta e un subiect pentru un alt articol. Ideea e ca, in timp ce imi imaginam scenele, capitolele si asa mai departe, ma gandeam si la o potentiala campanie de marketing a cartii. Si atunci mi-am dat seama ca stiu foarte multe carti bune, prezente in libraria asta online sau in altele de unde mai cumpar eu, de care nu prea stie lumea. De ce? Pentru ca scriitorii cred ca dupa ce cartea lor a fost publicata, si-au terminat treaba. Nu toti, dar unii asa gandesc. Daca a aparut la editura, gata. Munca in legatura cu ea este gata si se pot apuca de urmatoarea.

Scrisul e doar un hobby in Romania pentru multi, intr-adevar. Pentru ca nu se fac bani din scris de carti. Si totusi, mai exista si persoane care scriu o carte si se asteapta la un profit. Apoi, se gandesc cum l-ar putea maximiza. Si aici intervine necesitatea unei campanii de marketing…ca la carte. Altfel, sunt bani aruncati pe geam, va dati seama.

bookzone.ro

In ce ar putea consta marketingul pentru carti?

Nu sunt vreun expert. Ba, din contra, probabil ca, daca voi publica aceasta carte, voi apela si la niste speciliasti. Insa, daca ar fi sa o fac eu, as apela la video-uri si tiktok-uri…Retelele de socializare sunt necesare pentru o promovare cum trebuie. Eventual si un cont special facut pentru carte, unde sa postati diverse lucruri despre plot, personaje si alte lucruri legate de ea. Si apoi, trebuie si niste bani bagati in Facebook Ads, Instagram Ads, TikTok Ads sau pe unde va ganditi voi sa va mai promovati.

Depinde si de publicul pe care il alegeti. Fiecare dintre acele retele sociale are alte persoane, alt public si alt target. Depinde si de subiectul cartii voastre. Insa, revenind la scriitorii si marketingul, trebuie sa existe o relatie permanenta intre acestea. Dupa ce a iesit cartea, abia atunci incepe treaba. Atunci incepe campania de promovare a muncii voastre, care va poate aduce si niste satisfactii financiare, nu doar pe plan sufletesc. Dar doar daca depuneti efort si aveti niste idei bune, astfel incat lucrarea voastra sa ajunga in fata unui public bun.

Scriitorii si marketingul: „A, pai lasa ca se ocupa editura de promovare”

Da si nu. Intr-adevar, editura o sa anunte ca a iesit si romanul tau. Dar gandeste-te la un lucru. Editura e un business in sine. Si, ca sa supravietuiasca, trebuie sa aiba grija de toate cartile care apar la ei in palmares. Asa ca puterea de promovare e limitata. Doar nu o sa iti promoveze tie cartea mai mult decat altora sau invers. Poate doar daca au servicii speciale de asa ceva, care sa te coste in plus. Nu stiu daca exista si edituri cu astfel de servicii auxiliare, ce-i drept.

Si daca pentru editura, ce ai facut tu e doar o carte dintre sutele sau miile de care trebuie sa aiba grija, pentru tine, e vorba de cartea ta, unica. De aceea, e nevoie sa ai tu grija sa o promovezi daca la sfarsitul zilei, vrei sa ai si un profit decent, nu doar satisfactia ca gata, esti autor publicat sau autoare publicata…Depinde insa de ce vreti. Daca esti multumit/a doar cu simpla idee ca ati scos o carte in lume si nu iti pasa de cat de bine se vinde, deja posibil ca nici nu mai trebuie sa continui sa citesti acest articol.

Promovarea costa

E o treaba des auzita, care ma enerveaza si pe mine, personal, desi nu ma aflu neaparat in fata faptului. La ce ma refer? Pai, cand mai aud unii autori ca toti vor bani ca sa le promoveze cartile sau ca sa le scrie si lor o recenzie la romanul lor. Si nu inteleg de ce. Li se pare aiurea, pentru ca ei promoveaza arta si tocmai au scos in lume o opera de inalta calitated culturala, nu? Da si nu. Intr-adevar, sa scrii o carte e un lucru demn de apreciat, mai ales intr-o piata de carte inexistenta, asa cum este aceasta din Romania.

Dar, asta nu inseamna ca altii ar trebui sa stea cu capul plecat in fata scriitorilor si sa le faca pe plac. Daca de exemplu vedeti vreun blog de carte interesant si vreti o recenzie acolo, va dati seama ca va trebui sa dati bani. Cel/cea cu respectivul blog a muncit ca sa il aduca in punctul acela. Si nu poate sa faca totul pe gratis, doar asa, de amorul artei, atata timp cat e nevoie de bani lunar pentru site. La fel si cu booktuberii din Romania. Daca vedeti pe cineva care va place si care are multe vizualizari si va asteptati sa va promoveze cartea pe gratis…treziti-va. Desigur, depinde de la situatie la situatie. Insa, in general, va trebui sa scoateti niste bani din buzunar. Si inainte sa va suparati, ganditi-va doar asa: voi vindeti cartea pe bani, da? Atunci de ce nu v-ar cere si altii bani pentru promovarea ce va va ajuta sa vindeti cartea mai bine? Doar daca va dati cartea pe gratis sa spunem ca ar fi ok sa aveti promovare gratis, insa, uneori, nici atunci…

Fara promovare, impactul nu e acelasi

Ganditi-va doar la cat de mult ati putut munci la carte. Ati reusit, prin eforturi numai de voi stiute sa o ajutati sa vada lumina tiparului. N-ar fi dragut sa iasa si niste banuti? Dar, ca sa iasa banii aia buni, trebuie sa bagati si bani. Promovarea costa, oricat de mult ar refuza unii sa inteleaga acest lucru. Si sunt destui autori de carte care fie nu inteleg, fie se fac ca nu inteleg, pentru a primi gratuit niste servicii ce costa, vrem nu vrem.

Dar, daca e facuta asa cum trebuie, poate aduce un super profit. Ca pana la urma de aia apeleaza lumea la promovare, indiferent de domrniul de activitate. Iar scrisul de carti trebuie sa se ibine cu marketingul, altfel nu vor fi cine stie ce rezultate. Si e pacat, pentru ca, pana la urma, cartea e un produs ce trebuie vandut. Si, evident, atat editura cat si scriitorii isi doresc (sau ar trebui sa isi doreasca, depinde) cat mai multe vanzari. Aici se termina si articolul nostru despre scriitori si marketing. Daca vi s-a parut util, nu uitati ca il puteti distribui pe retelele sociale. Si la comentarii ne puteti spune ce parere aveti: ar trebui sa fie gratuita promovarea de romane romanesti sau nu? Ar fi o discutie interesanta. Cine stie, poate ca vor fi unii care vor aduce comentarii pertinente si ne vor face sa ne schimbam perspectiva.

1 thought on “Scriitorii si marketingul

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!