Top 10 greseli de scriere din limba romana (varianta inedita)

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Top 10 greseli de scriere din limba romana, cam despre asta va fi articolul nostru de astazi. Le vom expune, iar apoi vom vedea impreuna care sunt, de fapt, formele corecte, pe care ar trebui sa le folosim cu totii. Daca printre ele gasiti si unele pe care le faceti si voi in mod frecvent, stati linistiti. Nu-i motiv de rusine, ca doar nu ne-am nascut toti invatati. Inainte de toate, vrem sa va spunem ca nu o sa bagam in lista clasicele „doar sau decat”, nici „dar totusi”. Acesta din urma face parte din categoria de pleonasme populare. De aia am si spus in titlu ca lista aceasta va fi una inedita. Vom incerca sa surprindem termeni pe care nu ii auziti atat de des, dar care sigur ridica tot felul de probleme cand sunt folositi. Gata cu introducerile, haideti sa vedem care sunt aceste greseli.

bookzone.ro

Propriuzis sau propriu-zis?

Top 10 greseli de scriere din limba romana
Top 10 greseli de scriere din limba romana

Incepem acest top 10 greseli de scriere in limba romana cu un exemplu simplu: cum se spune corect: propriuzis sau propriu-zis? Cu alte cuvinte, este necesara utilizarea cratimei sau nu, ca sa avem parte de un cuvant corect din toate punctele de vedere? Raspunsul e posibil sa va uimeasca pe multi dintre voi.

Forma corecta: propriu-zis, adica e nevoie de utilizarea cratimei

bookzone.ro

Forma gresita: propriuzis

Stim ca in limba romana au aparut destul de multe modificari in ceea ce priveste unele cuvinte, adica forma corecta s-a schimbat. Dar in cazul acesta de propriu-zis sau propriuzis, va putem spune ca varianta corecta este cea cu cratima, nicidecum cea legata. Aceasta dilema intre a scrie un cuvant fie legat, fie cu spatiu, fie cu cratima este una tare des intalnita in ultimul timp. Iar aceasta remarca ne duce si la urmatoarea greseala de scriere din limba romana.

Binevenit sau bine venit sau bine-venit? Se scrie legat, cu spatiu sau cu cratima?

Parca ar suna bine si legat, adica binevenit, dar si separat…Si nici forma cu cratima parca s-ar potrivi. Care sa fie, care sa fie? Nu vrem sa va tinem pe jar, asa ca va spunem direct: forma corecta este bine-venit, adica cea care implica si folosirea unei cratime, aparent. Stim, stim, poate parea aiurea. Noi aveam impresia pana de curand ca se scrie legat.

Dar daca ne uitam peste tot, vedem ca, e vorba despre o forma cu cratima. Pana si pe dexonline apare asa. Asadar:

Forma corecta: bine-venit, cu cratima

Forma gresita: binevenit

Top 10 greseli de scriere din limba romana: Topogan sau Tobogan?

Un cuvant care, la prima vedere, pare a fi destul de simplu, ridica adesea dificultati celor ce il folosesc. Problema principala e la una din literele din interiorul lui. Pe scurt, unii nu stiu cum se scrie corect: topogan sau tobogan? Ei bine, stim ca multi dintre voi vor fi tentati sa spuna ca prima varianta ar fi buna. Cand rostim cuvantul, parca ar fi un „p”.

In realitate, lucrurile sunt total diferite. Tobogan este varianta corecta. Stim, pare destul de dubios, insa tocmai de aceea am si zis sa scriema acest articol cu top 10 greseli de scriere in limba romana. Fix pentru astfel de cuvinte. Si noi eram tentati sa spunem despee multe ca se scriu intr-un fel si aproape puteam baga mana in foc ca asa e. Insa, iata ca limba romana pe cat de frumoasa e, pe atat de multe capcane poate contine. Si trebuie sa o vorbim si sa o scriem cat de bine putem, fara greseli din acestea inutile.

Forma corecta: tobogan

Forma gresita: topogan

Dintotdeauna sau din totdeauna? Cum se scrie corect: legat sau dezlegat?

Trecem la o alta greseala de scriere aparent banala. Cum se scrie corect: dintotdeauna sau din totdeauna? Este gresita forma legata? Stiind ca exista si cuvantul totdeauna, cu sinonimul mereu, suntem tentati sa spunem ca varianta corecta este cea dezlegata, adica din totdeauna. Adica din vesnicie, de cand e lumea, ceva de genul acesta.

Ei bine, nu, varianta corecta nu este cea in care se scrie dezlegat cuvantul,ci fix cealalta. Astfel, avem urmatorul lucru de retinut:

Forma corecta: dintotdeauna

Forma gresita: din totdeauna

Atat timp sau atata timp? E nevoie de acel a in plus sau, din contra?

Urmeaza o greseala de scriere pe care noi o facem poate mult, mult prea des. E vorba despre dilema: atat timp sau atata timp? E necesara adaugarea acelui a, sau din contra? Pana la urma, trebuie sa va spunem ca nu, atata timp nu este varianta corecta. Da, stim, pe aceasta o foloseati, ca si noi de altfel. De fiecare data am zis „Atata timp cat nu stim ce…”. Pur si simplu asa suna mai bine.

Dar iata ca degeaba sunta bine, caci nu este forma corecta. Deoarece vorbim despre „timp”, care este o forma de masculin, iar „atata” este pentru feminin, cele doua nu pot fi puse una langa cealalta, sub nicio forma. Bine, sub o forma incorecta, da, dar noi scriem acest articol tocmai ca sa nu ajungem in situatia de a folosi formele acestea. Daca de exemplu dorim sa folosim sinonimul „vreme” pentru „timp”, atunci lucrurile se schimba. Fiind la feminin, forma „atata” se potriveste si astfel avem parte de o sintagma corecta. Altfel spus, ori spunem „Atat timp cat nu stim ce”, ori „Atata vreme cat nu stim ce”.

Forma corecta: atat timp

Forma gresita: atata timp

Caramea sau caramela? Cum se spune corect?

Haideti sa ne si indulcim putin si sa trecem la niste bunatati pe care sigur le-am incercat. E vorba despre….celebrele caramele, care au facut deliciul multor romani de-a lungul timpului. Desigur, intre timp, gusturile s-au mai schimbat. Dar chiar si asa, inca exista destui pasionati de caramele, ca sunt ieftine si bune. Revenind, daca la plural stie toata lumea ca se spune caramele, cum o fi la cealalta forma. Cu alte cuvinte, care e forma de singular de la caramele: caramea sau caramela?

Suntem siguri ca multi dintre voi, cei ce citesc articolul nostru cu Top 10 greseli de scriere din limba romana, ati raspuns rapid: „caramea”. Parca asa suna mai bine, trebuie sa recunoastem. Insa…nu, nu aceasta este forma cea buna. Forma corecta de singular de la caramele este caramela.

Forma corecta: caramela

Forma gresita: caramea

Top 10 greseli de scriere din limba romana: asaza sau aseaza?

Continuam lista cu unul care da, stim, pare ciudat. Va putem spune din start ca intre asaza sau aseaza, forma corecta este prima, in care nu exista si acea litera „e”, in plus. Da, desi nu prea suna bine, intr-adevar.

Caci daca ne punem acum sa spunem cu voce tare „Aseaza-te in locul ala!”, parca e-ul acela ne vine automat. Insa iata ca nu asa este corect. In vorbire mai e cum mai este, dar in scris trebuie sa fim foarte atenti la aceste aspecte.

Forma corecta:

Forma gresita: asaza

Inseala sau Insala? Cum se scrie corect?

Continuand pe aceeasi idee ca, asa cum uneori prea multi de „i” strica, nici „e-ul” in plus nu e bun, putem sa va dam un alt exemplu in aceasta lista pe care ne-am gandit noi sa o alcatuim pentru voi. Este vorba de un alt verb, pe care il folosim destul de des, daca nu ne inselam noi. Da, v-ati prins, este vorba despre verbul a insela.

Desi ai fi tentat sa spui un „Barbatii inseala mult”, nu prea ar fi corect. De spus, poti s-o spui, dar cand o pui pe vreo hartie sau altundeva, trebuie sa ai grija sa nu bagi „e”-ul in plus. Nu prea e corect si cine stie cine iti citeste textul si dupa isi face o parere gresita…

Forma corecta: insala

Forma gresita: inseala

Top 10 greseli de scriere din limba romana: dezapezire sau deszapezire?

La noi acum cand scriem acest articol este vara, asa ca nici prin gand nu ne trece de deszapezire. Mai sunt multe luni pana cand va trebui sa ne punem pe noi cojoacele de iarna si va trebui sa stam in jurul sobei, la foc. Dar, nu mai e mult pana cand trebuie sa intelegem ca forma la dezapezire sau deszapezire, forma corecta este cea mai lunga cu o litera, respectiv deszapezire.

Astfel, avem asa:

Corect: Iarna asta, masina de deszapezire a venit mai vreme.

Gresit: S-au apucat cei din oras de dezapezire destul de tarziu…

Greseala sau gresala? Care este varianta buna?

Suntem de parere ca nu exista modalitate mai buna de a incheia un articol numit Top 10 greseli de scriere din limba romana, fara sa stim cum se spune corect: greseala sau gresala. Acum, avand in vedere cele 2 greseli de mai sus, cu insala si asaza, probabil ati fi tentati sa spuneti ca sigur forma corecta este greseala.

Din pacate, de data aceasta este fix invers. Corect este greseala, nu gresala. Vedeti? De aceea sunt utile astfel de articole, pentru ca niciodata nu exista o regula. In cazul unor cuvinte e intr-un fel, iar in cazul altora, evident, este in alt fel. Si pentru ca nu suntem zgarie branza, ne-am gandit sa va mai dam si un bonus la acest articol. Un soi de a 11-a greseala, daca vreti sa o numiti asa.

BONUSUL acestui top 10 greseli de scriere din limba romana : Ideea sau idea?

Stim ca in ziua de astazi, limba engleza este tare prezenta in limbajul, in vocabularul multor persoane. Uneori, se impleteste si cu romana, de aici si denumirea de romgleza. Iar faptul ca uneori, cuvintele seamana foarte, foarte mult, desi vin din limbi diferite, poate sa contribuie la aparitia unor confuzii.

Asa se fdace ca unii nu stiu cum se scrie corect: ideea sau idea. Altfel spus, e vorba de 2 de e sau de unul singur? Ei bine, va putem spunea ca trebuie sa folositi de 2 ori litera e, daca vreti sa aveti cuvantul scris corect in limba romana. Astfel, avem asa:

Corect: Lui i-a venit ideea sa mergem la strand.

Gresit: Idea lui nu a fost apreciata.

Daca ati ajuns pana aici, la finalul acestui articol, va multumim. Speram ca v-a fost de folos. Si daca v-a fost, nu ne-am supara daca l-ati distribui si pe retelele sociale. Nu e bucurie mai mare pentru cineva care scrie articole, decat sa vada ca munca lui/ei ajunge la foarte multa lume.

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!