Trimiteti sau trimite-ti? Care este varianta corecta?
Trimiteti sau trimite-ti? Care este varianta corecta? Astazi, in cadrul unui nou articol din categoria „Limba romana”, vrem sa va raspundem la aceasta intrebare care pentru unii pare cat se poate de simpla, dar care pentru altii ridica probleme. Nu va ingrijorati si nici nu va simtiti prost. Multora ni se intampla pur si simplu sa uitam sau sa nu mai stim forma corecta a unui cuvant. De asta suntem noi aici, cu aceste articole: sa va spunem care-i treaba. Haideti sa vedem in privinta acestor 2 cuvinte despre ce e vorba.
Trimiteti sau trimite-ti? Care este varianta corecta?
Ca sa nu va tinem pe jar, va spunem scurt, simplu si la obiect: ambele variante sunt corecte. Nu exista una care sa fie gresita si alta care sa nu fie. Insa, depinde foarte mult de context. Dar si de forma de adresare. Varianta „trimite-ti” se foloseste in cele mai multe cazuri atunci cand persoana cu care vorbiti sau careia ii scrieti e mai apropiata. De ce? Pai, e bine s-o folositi doar daca vorbiti la per tu. De exemplu, daca sunteti intr-o discutie cu un prieten sau o prietena, o puteti folosi linistit/a.
Sa spunem ca respectivul sau respectiva incepe sa va povesteasca asa, ca are niste probleme cu un produs pe care si l-a luat recent. Poate nu functioneaza asa cum trebuie, de exemplu. Si va vine o idee, sa il ajutati. Ii puteti spune „Trimite-ti nemultumirea pe adresa de email a respectivei firme, ca poate ti-l schimba”. Adica e vorba de nemutumirea lui. In loc sa ii spuneti „Trimite nemultumirea ta…”, spuneti prima varianta. Doar in acest caz este permisa cratima in cuvantul „trimiteti”, cand e vorba de singularul persoanei a 2-a.
„Trimiteti” se aplica doar la plural sau din politete
Varianta in care nu este permisa cratima se foloseste de cele mai multe ori cand vorbim cu mai multi. Reluand exemplul de mai sus, daca sunt mai multi cu care vorbiti de asa-zisul produs defect, puteti spune „Trimiteti sesizarile pe adresa X”. Adica voi, persoana a 2-a plural. Insa forma legata a acestui cuvant poate fi folosita si atunci cand e vorba de politete. Astfel, daca vorbiti cu cineva mai in varsta sau cineva caruia ii purtati respect, puteti spune „Trimiteti, va rog…”.
Si cam asta ar fi treaba cu confuzia „trimiteti sau trimite-ti”. Varianta legata se foloseste doar in cazu persoanei a 2-a, plural sau in cazul in care trebuie sa vorbiti politicos.In acelasi timp, varianta cu cratima se foloseste cand e vorba de persoana a 2-a, singular. Limba romana este frumoasa, dar si plina de tot felul de reguli si expresii. Adesea, putem avea dificultati in a alege varianta corecta a unor cuvinte. De aceea, nu e de mirare ca un alt articol al nostru, in care spunem care e forma corecta a numelui Ana Maria e atat de popular. Noi o sa incercam sa mai scriem astfel de articole, cu greseli intalnite in viata de zi cu zi. Daca aveti si voi sugestii pentru articole ulterioare, ni le puteti lasa in sectiunea de comentarii sau pe pagina de Facebook.