Noaptea in care am invins gandurile negre de Daniel Howell – Recenzie
Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Noaptea in care am invins gandurile negre de Daniel Howell este o carte care isi propune sa fie, pe langa aducatoarea placerii lecturii si o prietena tacuta, dar numai buna pentru toti cei care se lupta cu ceea ce noi numim depresie. Este un cuvant ce a intrat rapid in vocabularul nostru de zi cu zi. Auzim deja in multe locuri de persoane ce sufera de depresie, fie ca ne place, fie ca nu. Multora le e greu sa le spuna celor din jur. Pentru ca, desi boala exista sunt si multi ce confunda oboseala sau poate lipsa de chef cu depresia. Sau cu languishing-ul. Iar cei ce intr-adevar au asa ceva, se tem sa nu fie judecati degeaba…

bookzone.ro

Pentru ei, un inceput bun spre rezolvarea problemei ar fi citirea unor carti precum aceasta despre care vom vorbi in randurile urmatoare, sa stiti. Si pe care o puteti lua chiar acum, la pret bun, din aceasta librarie online. Insa, desigur, depinde de la persoana la persoana. Intotdeauna este bine sa discutati si cu un specialist. Cartile de acest gen sunt mai degraba pentru un scop informativ, sa stiti. Revenind insa la recenzia noastra de astazi…

Noaptea in care am invins gandurile negre de Daniel Howell – Recenzie

Noaptea in care am invins gandurile negre de Daniel Howell
Noaptea in care am invins gandurile negre de Daniel Howell

Ne place tare mult abordarea din cartea Noaptea in care am invins gandurile negre de Daniel Howell. Veti vedea si voi de ce, daca decideti sa vi-o luati. Cert este ca stilul autorului este unul cat se poate de personal, de prietenesc. Nu vorbim aici de o relatie de tipul speciliast-om de rand, ci de una prieten-prieten. Tocmai de aceea nu va fi un limbaj din acela greoi, din care abia putem sa intelegem cateva cuvinte, ca restul sunt niste termeni total necunoscuti noua. Cartea se adreseaza fiecarui om, de aceea are un limbaj usor de inteles.

bookzone.ro

Titlul este unul cu o semnificatie destul de profunda, sa stiti. Se spune ca noaptea suntem noi cei adevarati. Atunci ne dam jos toate mastile, toate armurile si ramanem noi, singuri si vulnerabili. Nu mai trebuie sa ne prefacem, nu mai trebuie sa aderam la normele sociale. Si nu mai trebuie sa zambim fals, atunci cand nu simtim. Putem sa fim noi insine. Atunci noi si cu gandurile suntem singurii ce conteaza. Iar in aceste clipe, putem foarte usor sa clacam. Caci nu mai e nimeni care sa ne distraga. Asa ca avem de facut o alegere: infruntam gandurile sau le lasam sa ne invinga?

Trei capitole mari si late

Sa va spunem inca un lucru. Au inceput sa apara din ce in ce mai multe lucrari despre subiectul depresiei. Un exemplu bun in acest sens este si cartea Antipot pentru depresie, despre care am discutat recent. Pentru ca, dupa cum am zis-o si in inceputul acestui articol, e din ce in ce mai des intalnit. Asa ca lumea cauta sa se informeze, ceea ce duce la aparitia mai multor lucrari care sa trateze acest subiect deloc de neglijat. Insa, in unele dintre aceste lucrari, capitolele par a fi structurate in fix acelasi fel. Asa, de parca am avea un deja vu. Ei bine, nu acelasi lucru se poate spune in cazul acestei carti.

Nu sunt o gramada de capitole si de subcapitole aici. Vorbim de doar 3 capitole. Autorul a vrut sa simplifice pana si acest aspect. Asadar, cele 3 capitole sunt:

  • Noaptea asta
  • Maine
  • Zilele urmatoare

In noaptea asta incepe totul

Schimbarea va incepe in noaptea asta. Cu aceste cuvinte in cap doreste autorul sa ramanem. Pentru ca daca nu reusim de unii singuri sa ne infruntam aceste temeri, nu prea o va putea face altcineva. Da, vom putea primi sfaturi de la specialisti sau de la persoane apropiate, desigur. Dar toate acestea pot sa fie pur si simplu degeaba, daca noi insine nu gasim puterea de a ne schimba.

Si ce moment mai oportun sa ne incepem transformarea sau revenirea la o stare de bine, daca nu chiar in mijlocul lor? Adica atunci cand acestea sunt la apogeu. Noaptea, cand toti dorm, iar noi suntem singuri cu gandurile noastre. Trebuie sa o luam usor, pas cu pas.

Urmatoarele 2 capitole din Noaptea in care am invins gandurile negre de Daniel Howell

Urmeaza al 2-lea capitol al cartii lui Daniel Howell, care are un titlu super simplu, alcatuit dintr-un singur cuvant: „maine”. Pentru ca, odata ce reusiti sa faceti progrese in noapte care trece, va trebui sa vedeti ce reusiti sa faceti si din ce punct porniti si in ziua urmatoare. Pentru ca aceea se presupune ca poate sa fie prima noua zi din restul vietii in care veti putea sa deveniti mai buni sau sa reveniti la o stare de bine.

Ultimul capitol din cartea Noaptea in care am invins gandurile negre de Daniel Howell se refera la „Zilele urmatoare”. Niste zile in care poti sa inveti, putin cate putin. Si de la stadiul de „a exista” poti trece sau ajunge iar la „a trai”. Si poti sa vezi ca se poate sa fie si bine, pana la urma. Despre toate acestea, pe larg, puteti afla din carte, desigur. Noi v-am spus aici doar cateva cuvinte. Insa in cele 344 de pagini ale cartii veti vedea mai in detaliu.

In concluzie…

Alaturi de cartea Antidot pentru depresie, Noaptea in care am invins gandurile negre poate sa fie un bun punct de plecare spre o noua stare de bine. Contine informatii pretioase, spuse intr-un stil din care n-o sa intelegeti ca vorbiti cu un specialist, ci poate doar cu un prieten care stie mai multe. Vor fi si parti amuzante, desigur. Totul, pentru ca lecturarea ei sa fie una degajata.

Trebuie sa incepeti prin eliminarea unor tipare de gandire negativa care pur si simplu va impovareaza, fara sa va aduca si vreun soi de avantaj sau beneficiu. Sa scapam de anxietate si sa intelegem ca sanatatea mintala este cel putin la fel de importanta precum cea fizica. Despre toate acestea veti afla pe larg din carte. In concluzie, noi vi-o recomandam. Nu are ce sa strice daca o cititi. Ba, din contra, poate ca va reusi sa va ajute sa puneti punctul pe „i”, sau sa aveti alte perspective asupra unei probleme care e din ce in ce mai intalnita. Atat printre adolescenti, cat si printre adulti.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!