Presedentie sau presedintie? Cum se spune corect?

vivacredit.ro

vegis.ro

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Presedentie sau presedintie? Cum se spune corect? E o greseala des intalnita in vorbirea curenta, stati linistiti. Nu trebuie sa va faceti probleme pentru simplul fapt ca nu stiti forma corecta. De aceea, noi ne-am gandit sa scriem acest scurt articol pentru a va lamuri. Gata, nu va mai tinem la tot felul de introduceri sii ii dam drumul.

Presedentie sau presedintie? Cum se spune corect?

Presedentie sau presedintie
Presedentie sau presedintie

Ideea pentru acest articol mi-a venit zilele trecute, cand vorbeam cu un prieten. La un moment dat, acesta mi-a zis ca a citit pe net ca rapperul Kanye West o sa candideze la presedentia Statelor Unite ale Americii. Discutia s-a intins pe mai multe minute dupa, pentru ca, evident, exista pareri pro si contra. Eu ma gandeam ca poate nu ar fi persoana potrivita, pe cand prietenul meu mi-a spus ca are influenta si asta il poate ajuta.

edenboutique.ro/

In fine, e irelevanta discutia pentru prezentul articol. Am pus-o putin in prim plan doar pentru ca, de indata ce el mi-a spus de ”presedentia Statelor Unite”, parca nu-mi suna prea bine. De ce ”presedentie”, cand cuvantul, de fapt si de drept e presedinte? Adica, de ce trebuie sa schimbam e-ul din presedinta si sa-l transformam in i atunci cand ne referim la ce face el?

edenboutique.ro/

Presedintie e forma corecta

Dupa indelungi cautari prin diverse surse, am aflat si adevarul: am avut dreptate. Forma corecta a cuvantului este presedintie, adica se pastreaza forma de baza a cuvantului ”presedinte”.

Exemplu practic: Klaus Iohannis a castigat Presedintia Romniei pentru al 2-la mandat.

Retineti: i, nu e. Asa trebuie sa arate cuvantul de fata. Si, daca vi se pare greu sa retineti, ganditi-va in felul urmator. Cuvantul e presedinte, nu presedente. Asa ca, de ce s-ar transforma ultima parte si ar veni litera e in loc de i ? Nu are de ce.

Gata si articolul de astazi. Dupa succesul rasunator al celui cu forma corecta a prenumelui Ana-Maria, ma gandesc serios sa fac din acest tip de articole o adevarata serie. Sunt destule greseli frecvente in vorbirea noastra, asa ca subiecte se vor gasi. Asadar, il puteti considera pe acesta cu cum se spune corect, presedentie sau presedintie al 2-lea din serie. Vor urma si altele in scurt timp. Daca vreti sa nu le pierdeti, puteti oricand sa urmariti pagina de Facebook a site-ului, unde, probabil ca vom anunta cand avem articole noi.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!