Ana-Mariei sau Anei-Maria? Cum se spune corect?

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Ana-Mariei sau Anei-Maria? Cum se spune corect? Se pare ca din ce in ce mai multe persoane intampina dificultati in alegerea variantei corecte. De aceea, ne-am gandit sa venim cu un articol pe aceasta tema. In cele ce urmeaza, vom afla impreuna care dintre cele 2 forme este corecta.

bookzone.ro

Ana-Mariei sau Anei-Maria? Cum se spune corect?

Anei-Maria sau Ana-Mariei
Anei-Maria sau Ana-Mariei

Statisticile spun ca sansele de a avea o prietena sau o ruda, colega de clasa sau de job cu prenumele Ana-Maria sunt mari. Tocmai de aceea, e musai sa stiti cum sa va adresati. Nu trebuie sa o faceti pe persoana respectiva sa se simta aiurea, dar nici voi sa nu pareti ca nu aveti habar de limba romana.

Noua ni s-a intamplat cel putin o data in ultimele saptamani sa trebuiasca sa folosim forma corecta de adresare. Si sincer, am stat cateva secunde bune sa ne gandim care e cea corecta. Iar, de cele mai multe ori, ne tot intrebam dupa ce am rostit forma care ni s-a parut noua buna, daca intr-adevar a fost cea adecvata sau daca nu cumva tocmai ne-am facut de ras.

bookzone.ro

Insa…haideti sa nu o mai lungim. Cum se spune corect: Ana-Mariei sau Anei-Maria? Raspunsul este: *sunet de tobe* Anei-Maria. Da, primul dintre pronume isi schimba forma, in timp ce cel de-al doilea ramane la fel.

Haideti sa luam si un exemplu. Tocmai i-ati dat un pix colegei dumneavoastra de munca, pe care o cheama Ana-Maria. La scurt timp, un alt coleg de munca va roaga sa ii dati si lui un instrument de scris de acelasi fel. Dumneavoastra va trebui sa va scuzati, pentru ca nu mai aveti, spunand: ”Scuza-ma, dar tocmai i-am dat Anei-Maria singurul pix pe care il aveam in plus.”

 

Pronumele Ana-Maria, motiv de nelamuriri

Stim ca, de multe ori, prenumele nu are si cratima. E simplu ”Anamaria”. Ei bine, si in acest caz, procedam la fel. Scriem ”Aneimaria”. De exemplu, daca avem pe cineva care o apreciaza pe Anamaria Prodan Reghecampf si va intreaba de profilul ei de Instagram, ar trebui ca intrebarea sa fie formulata astfel: ”Ai idee care e Instagramul Aneimaria Prodan?”.

Poate pentru multi, subiectul articolului de azi probabil ca a parut putin irelevant. Insa, in realitate, tot mai multi dintre cititorii nostri se lovesc in viata cotidiana de aceasta confuzie a prenumelui. Daca in cazul altora, forma corecta e la mintea cocosului, in privinta prenumelui ”Ana-Maria”, par a fi cateva probleme, cel putin la prima vedere. Speram ca ati inteles acum care e forma corecta a prenumelui Ana-Maria sau Anamaria. Si ca, in urmatoarea situatie in care veti fi pusi in ipostaza de a il spune, fie ca e vorba despre un nou vlog, daca sunteti vloggeri, fie care e vorba de o simpla intalnire cu o fata, veti avea habar.

Daca sunteti de parere ca a fost un articol util, va invitam sa il distribuiti pe retelele de socializare, sa afle si altii cum se spune corect. Asa, vom scuti impreuna pe multi de sentimentul de ”cringe”, atunci cand nu sunt 100% siguri daca vairanta aleasa este, in realitate, cea corecta.

 

9 thoughts on “Ana-Mariei sau Anei-Maria? Cum se spune corect?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!