Biografie sau bibliografie? Care este varianta corecta?

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Biografie sau bibliografie? Care este varianta corecta? Ei bine, raspunsul nu este unul atat de simplu, asa cum poate ca ar putea sa para la prima vedere. De ce? Ei bine, atat cuvantul biografie, cat si cuvantul bibliografie pot fi considerate corecte, in contexte diferite, desigur. Tocmai de aceea, in articolul de astazi, vom afla exact care e treaba cu fiecare dintre ele. Si asa, la final, veti putea sa le folositi fix asa cum trebuie.

bookzone.ro

Biografie sau bibliografie? Care este varianta corecta?

biografie sau bibliografie
biografie sau bibliografie

M-am intalnit cu un vechi tovaras zilele trecute si l-am mai intrebat ce a mai facut. Cred ca trecusera niste luni bune de cand ne mai vazuseram. Dar uneori, daca e vorba de prieteni vechi, pot sa treaca si ani, ca urmatoarea data cand te revezi, e ca si cand n-ar fi trecut mult. Asa, revenind, discutam eu cu el, si imi zice ca s-a uitat la nu stiu cate filme cu James Bond, din alea vechi. Si i-a placut atat de mult de nu stiu ce actrita din ele, incat a inceput s-o stalkereasca. Adica s-a uitat peste tot dupa ea, interviuri, Facebook, Instagram.

„Am ajuns sa-i citesc si bibliografia de pe Wikipedia, asa de mult imi place”, zise tovarasul asta al meu la un moment dat. Cand l-am auzit, mi s-au aprins beculetele. Parca era bine, dar, de fapt, ceva nu era bine. Adica nu-mi suna chiar corect ce a zis si, in acelasi timp, nu stiam de ce. Asa ca am bagat rapid un search si mi-am adus aminte care e varianta corecta dintre biografie si bibliografie. Dar si ca aceste doua cuvinte au forme asemanatoare. Si de aceea, e usor sa le confunzi, mai ales daca nu le folosesti des si le auzi dupa cine stie cat timp. De aici si ideea pentru articol. Asa ca, sa vedem care e treaba cu fiecare.

bookzone.ro

Ce inseamna biografie?

Sa luam lucrurile cu inceputul. Biografia este cumulul de informatii despre viata cuiva, fie el scriitor, pictor sau actor. Cand spui ca vrei sa citesti un text care sa curpinda tot ce trebuie sa stii despre cineva anume, spui ca citesti biografia cuiva, nu bibliografia, asa cum a zis tovarasul meu. Si totusi, daca tot am zis definitia unei biografii, pe scurt, haideti sa vedem si niste caracteristici ale acesteia.

Daca te intreaba cineva „Ce este biografia unui actor?” si nu iti vine pe moment sa spui de treaba cu cumulul, nu-i problema. Poti sa explici si altfel, mult mai simplu. O biografie e o naratiune despre viata cuiva, de obicei indeajuns de important incat sa ne pese despre ce a facut el/ea de-a lungul vietii. Prin urmare, orice biografie are un singur subiect, central. Se incepe de obicei cu datele uzuale, respectiv locul si data nasterii. Se vorbeste si despre parinti, daca se considera necesar acest lucru sau daca ei au contribuit la dezvoltarea persoanei despre care se vorbeste. Apoi se trece si la anii de scoala, la educatie. Dupa, se discuta despre ce a facut el.

Daca e pictor, se vorbeste despre picturile sale celebre si cum i-au venit ideile pentru ele. Daca e scriitor, se vorbeste despre operele sale. Ati prins ideea. O biografie trebuie sa contina si o cronologie, adica evenimentele din viata celui sau celei despre care se vorbeste trebuie puse intr-o ordine. Asa sunt usor de urmarit de catre cei care vor sa afle viata si vor sa inteleaga toate etapele personale.. Si intotdeauna o biografie se refera la o persoana, nu la un lucru. Trebuie sa retineti acest aspect, neaparat.

EXEMPLU:

„Mi-a placut atat de mult de Diana Dumitrescu in serialul Strada Sperantei, incat i-am cautat biografia pe Wikipedia.” (corect)

„Dupa ce i-am citit bibliografia Dianei Dumitrescu, am apreciat-o mai mult.” (gresit)

Cate tipuri de biografie exista?

Biografia poate sa fie autorizata, neautorizata si autobiografie. Daca e sa ne referim la prima categorie, respectiv la biografiile autorizate, e usor de inteles care e treaba. In cazul in care persoana inca este in viata, ea poate sa isi dea sau nu acordul in legatura cu redactarea unei biografii. Sunt destui care, desi au ajuns sa faca ceva in viata, pur si simplu nu doresc sa se expuna atat de mult si, prin urmare, nu vor sa existe o biografie de-a lor pe undeva. E alegerea fiecaruia, desigur.

In acelasi timp, exista si biografiile neautorizate care, evident, sunt facute fara acrodul celui/celei despre care se vorbeste. Aici nu stiu sa va spun prea multe, insa presupun ca 99% din acestea sunt cele ale unor persoane care nu mai sunt printre noi si care nu isi mai pot da acordul. Iar autobiografiile sunt cele pe care le scrie cineva. Evident, acestea ar trebui scrise la persoana intai. Daca e autobiografie si e scrisa la persoana a 3-a, pare dubios.

Ce este bibliografia?

Nu credeam ca o sa ajung sa scriu atat de mult despre biografie. Insa, daca tot am adus-o in discutie, am zis sa abordez subiectul si din alt unghi. Trecem acum la urmatorul cuvant al dilemei biografie sau bibliografie. Stiti deja care e. O bibliografie este, in esenta, o lista a cartilor, articolelor, autorilor pe care ii folosesti in redactarea unor texte si lucrari lungi, ce necesita un volum mare de cercetare in prealabil.

Aici ne referim la lucrarile de licenta, lucrarile de disertatie sau la lucrarile de doctorat. Toate acestea nu sunt complete, daca nu contin la final si o bibliografie, ca sa ajute persoanele ce le citesc sa isi dea seama de unde au aparut diverse informatii pretioase. Si unele articole de pe net au la final o bibliografie, daca abordeaza un subiect stiintific sau unul serios, pana la urma. Si in cartile de tip non-fictiune se pot gasi adesea bibliografii.

EXEMPLU:

Dupa ce am terminat lucrarea de licenta, a trebuit sa ma ocup si de bibliografia pentru ea. (corect)

In urma terminarii lucrarii de licenta, am avut niste probleme la biografia pentru ea. (gresit)

Pana la urma, cum e? Biografie sau bibliografie?

Acum ca am trecut prin fiecare, putem sa facem si un soi de concluzie. Dupa cum va spuneam si la inceput si bibliografie si biografie sunt cuvinte corecte. Nu e ca la prenumele Ana Maria, de exemplu, unde o forma e gresita, iar una e corecta. Aici amandoua sunt corecte, insa depinde de context.

Daca ne referim la o persoana si la viata acesteia, atunci sigur vorbim despre o biografie. Insa, in cazul unei lucrari stiintifice si nu numai, cand vorbim de toate datele folosite pentru a o face, ne referim la o bibliografie. Si aici incheiem si noi prezentul articol in care v-am explicat daca e biografie sau bibliografie. Daca ati inteles care e treaba si daca sunteti de parere ca v-a fost util articolul, nu ne-am supara daca l-ati distribui. Haideti si pe Facebook.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!