Intruna sau intr-una? Care este varianta corecta?

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Intruna sau intr-una? Care este varianta corecta? In articolul pe astazi vom vorbi despre cele doua forme si vom vedea care este treaba cu fiecare dintre ele. Ideea acestui articol vine de la Dan Negru, caruia trebuie sa ii si multumim pe aceasta cale. Mai multe detalii in randurile ce urmeaza.

bookzone.ro

Intruna sau intr-una? Care este varianta corecta?

intruna sau intr-una
intruna sau intr-una

Probabil acum unii dintre voi v-ati astepta sa spunem despre una din cele doua forme ca este cea corecta si cam acesta sa fie intregul articol. Din pacate sau din fericire (depinde cum o luati), inca nu am ajuns la final. De ce? Ei bine si intruna si intr-una sunt doua forme total corecte. Nu e ca la prenumele Ana Maria la genitiv/dativ, de exemplu, unde exista o singura forma corecta. Aici la dilema: intr-una sau intr-una” depinde de context. Veti intelege mai bine in cele ce urmeaza.

A, si ca tot l-am adus in discutie pe Dan Negru, sa va spunem si de ce. Ne uitam linistiti la emisiunea Jocul Cuvintelor si se ajunsese la cuvantul „fustangiu”. Stim cu totii cam ce ar insemna. Definitia de la TV a fost ceva de genul „individ care umbla intr-una dupa aventuri amoroase”. Si nu ne-a venit sa credem. De ce? Pentru ca, in contextul acesta, cuvantul nu este scris corespunzator. Si cand stam sa ne gandim ca vorbim despre o emisiune ce are cuvintele in prim plan. Pai daca pana si aici se fac greseli din acestea, ce scuze sa mai avem si pentru buletinele de stiri de la alte televiziuni?

bookzone.ro

Cand se scrie intruna legat?

Pastrand in continuare contextul de la Jocul Cuvintelor, definitia spunea de cineva care tot timpul, tot timpul vrea sa aiba interactiuni cu femeile, ca s-o spunem frumos. Aici e corecta forma legata a cuvantului intruna. Cu alte cuvinte, niste sinonime pentru termenul „intruna” ar fi non-stop sau neincetat sau mereu.

Exemplu:

Corect: „Mi-a repetat intruna ca vrea sa ne vedem” aici avand sensul de non-stop

Gresit: „Mi-a repetat intr-una ca vrea sa ne vedem”

Cand se scrie intr-una dezlegat?

Aici este mai simplu, caci aceasta forma dezlegata se foloseste in loc de „in una”. Nu are vreun alt inteles ascuns sau asa ceva. Pur si simplu este o alegere. Poti spune la fel de bine intr-o zi sau „intr-una din zile” si vorbim de acelasi sens in ambele cazuri, sa stiti.

Exemplu:

Gresit: „Am mers intruna din zile la bunicul meu.”

Corect: „Am mers intr-una din zile la bunicul meu.”

Cand vorbim de intr-una sau intruna, ne referim la niste ortograme

Stiti ce sunt ortogramele? Ei bine, trebuie sa stiti faptul ca ortogramele sunt acele cuvinte scrise gresit, atunci cand vine vorba de cratima si de folosirea ei. Ca si in exemplul nostru, de altfel. Intruna poate sa fie scris cu si fara cratima, da? Dar daca nu sunteti atenti, puteti folosi forma gresit intr-un context. De exemplu puteti sa scrieti intruna legat intr-o propozitie unde trebuie, de fapt, sa scrieti dezlegat.

Si cam atat am avut si noi sa va spunem in acest articol despre intr-una sau intruna. In concluzie, nu este o singura varianta corecta. Ambele sunt la fel de bune, insa depinde de contextele in care sunt folosite. Pe noi ne gasiti si pe pagina de Facebook, sa stiti.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!