Aragaze sau aragazuri? Care este forma corecta de plural?
Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Aragaze sau aragazuri? Care este forma corecta de plural? N-o sa va vina sa credeti de unde pana unde mi-a venit mie aceasta intrebare, intr-o seara. Ma uitam linistit la Jocul Cuvintelor cu Dan Negru si vorbeam cu a mea ca daca m-as duce si eu si as participa, sigur as castiga. Ea mi-a adus aminte ca domnul Negru mai are acum o alta emisiune numita „Tu Urmezi”, dar acolo e mai greu. Trebuie sa ai cultura generala, iar la mine mai greu. Insa la cuvinte asa, sigur m-as pricepe eu asa, sa iau niste mii de lei in urma participarii la „cel mai simplu quiz”, asa cum e supranumit acesta. Mie imi place simplu. Plus ca din ce am inteles, la emisiunea Tu Urmezi, o sa trebuiasca sa stau mult in picioare si sa astept. Si nu prea imi place. Intorcandu-ne insa la ale noastre…

bookzone.ro

Si cu banii aceia de la Jocul Cuvintelor, cu premiul cel mare, primul lucru pe care l-as face ar fi sa iau diverse lucruri trebuincioase pentru bucataria noastra, dar si pentru bucatariile parintilor si ale socrilor. Si ziceam eu „O sa luam mese, o sa luam frigidere si aragaze sau aragazuri?”. Si nestiind exact care este varianta buna, am zis ca trebuie sa ma interesez neaparat. Iar astazi pot sa va spun exact cum sta treaba. Haideti sa vedem. Nu e chiar atat de usor pe cat credeam eu. Si daca la inceput as fi zis ca scriu articolul degeaba, ca sigur toti stim forma corecta, lucrurile nu stau chiar asa. Da, eu stiam de o forma pe care o consideram corecta. In realitate insa, aceasta s-a dvoedit fi cat se poate de gresita. Hai sa vedem care e treaba.

Aragaze sau aragazuri? Care este forma corecta de plural?

aragaze sau aragazuri
aragaze sau aragazuri/ Foto Pixabay

Bun…Pana la urma, cum e corect: aragaze sau aragazuri? Inainte sa va spun, ganditi-va si voi si spuneti care credeti ca ar fi varianta aia buna. Gata? Bun, pai acum haideti sa va zic care am crezut eu ca este varianta corecta: a 2-a, respectiv aragazuri. Nu ma intrebati de ce. Pur si simplu asa mi-a sunat mie mai bine la ureche. Insa, am fost surprinsa sa aflu ca varianta corecta este aragaze, de fapt. Nici acum, dupa ce stiu acest lucru, parca nu-mi vine sa spun asa la plural. Dar va trebui sa ma obisnuiesc, pana la urma, daca asa zice limba romana.

bookzone.ro

Exista insa si o logica in spatele acestei forme de plural. Ce inseamna aragaz, de fapt? Pai, ar fi o combinatie intre o abreviere si cuvantul „gaz”. Cu alted cuvinte, in prima parte a cuvantului avem abrevierea „A.R”, care vine de la Astra Romana. Si dupa, gaz. A, si daca tot ati ajuns pana aici, sa stiti ca inca n-am ajuns la Jocul Cuvintelor. Dar m-am uitat aici, pe site-ul asta si au niste aragaze la super preturi, asa ca trebuie sa-mi fac curaj sa iau premiul ala mare, ca sa pot sa le cumpar. Pana data viitoare, nu uitati ca puteti sa ne lasati in comentarii cuvinte despre care nu stiti sigur ce forma de plural au. Poate stim noi si scriem articole noi.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!