Monede sau Monezi? Care este forma corecta?

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Monede sau Monezi? Care este forma corecta? Azi am fost pe afara cu Andrei si discutam despre crypto, ca orice alti tineri dornici de imbogatire rapida. ( e o gluma, nu sariti cu batele). Discutia s-a transformat rapid intr-o disputa, caci a iesit din mine ala care nu suporta greselile de vorbire din limba romana si l-am apostrofat. Pe scurt, ne-amm luat de la forma corecta dintre monede sau monezi. Eu spuneam ca e intr-un fel, el in altul si asa ne-am certat niste minute bune. Ca sa nu ajungeti si voi in astfel de situatii cu prietenii vostri, haideti sa vedem care e treaba si cum se spune, de fapt.

bookzone.ro

Monede sau Monezi?

monede sau monezi
monede sau monezi

Eu i-am zis ca forma corecta la plural este monede, nicidecum monezi. Andrei insa o tinea sus si tare ca nu-i adevarat si ca ambele sunt corecte. Eu stiam ca nu se poate, asa ca am intrat repede sa ma informez de pe net si, conform DOOM 3, forma de plural monezi este incorecta. Pana nu i-am aratat pe ecranul telefonului, nu s-a lasat. Dupa mi-a zis ca e dubios, pentru ca el stie ca dintotdeauna a putut sa spuna si asa si asa, fara sa fie gresita vreuna din forme…Dar pana si pe DexOnline, apare forma de monede.

Asadar, sa retinem. Forma corecta dintre monede si monezi este prima, respectiv monede. Haideti sa luam si un exemplu, ca sa putem sa intelegem si mai bine. Reluand treaba de la inceput, respectiv discutia mea si a lui Andrei despre crypto, putem spune asa:

bookzone.ro

Eu si Andrei vorbeam despre monedele virtuale. (aceasta este forma corecta)

Eu si Andrei discutam despre monezile virtuale. (aceasta este forma incorecta)

 

Pe cat de frumoasa e limba romana, pe atat de complexa se poate dovedi de multe ori. Iar aceasta treaba cu forma corecta de plural dintre monezi sau monede e doar una dintre dilmele ce pot aparea. Una la fel de populara e si aceea legata de prenumele Ana Maria.

2 thoughts on “Monede sau Monezi? Care este forma corecta?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!