Aceleasi sau aceleiasi? Care este forma corecta?

answear.ro

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Aceleasi sau aceleiasi? Care este forma corecta? Astazi venim inaintea dumneavoastra cu un nou articol din seria „Limba Romana”. Pe cat de frumoasa e limba ce-o vorbim, pe atat de grea poate sa ni se para, uneori. Sunt fel de fel de mici reguli de care trebuie sa tinem cont. In randurile ce urmeaza vom vorbi despre una dintre cele mai frecvente greseli. Din neatentie sau din graba, se poate sa o facem si noi. Se poate intampla fara sa ne dam seama. Dar haideti sa vedem mai exact despre ce este vorba.

Aceleasi sau aceleiasi? Care este forma corecta?

aceleasi sau aceleiasi
aceleasi sau aceleiasi

Daca ar fi sa rezumam tot articolul acesta si sa il incheiem aici, in doar cateva cuvinte, am putea foarte usor. De ce? Pai, v-am putea spune ca si aceleasi si aceleiasi sunt 2 forme total corecte in limba romana. Doar ca depinde foarte de mult de contextul in care le folositi. Prima forma, respectiv „aceleasi” este corecta numai si numai in cazul in care se foloseste la plural.

farmec.ro

Exemplu: Le-am vazut pe aceleasi fete de langa noi ieri, in autobuz.

bookzone.ro

noriel.ro

In principiu, trebuie sa va ganditi la intrebarea „care?” sau „pe care?”, atunci cand vreti sa folositi aceasta forma a cuvantului. Si retineti: doar la plural e „aceleasi”, fara acea litera i in plus.

La singular e vorba de prima varianta

Daca pentru „aceleasi”, trebuie sa existe neaparat plural, la „aceleiasi” e fix invers. Cu alte cuvinte, trebuie sa va ganditi inainte daca ceea ce urmeaza sa spuneti se refera la un singur lucru sau la o singura persoana. De genul feminin, am uitat sa mentionam. Haideti sa vedem si un exemplu in acest sens:

vegis.ro

Eu i-am dat o ciocolata aceleiasi fete careia tu i-ai dat o floare.

Ideea de baza e ca trebuie sa aveti intrebarea „Cui?” in cap, atunci cand decidem ca trebuie sa folosim aceasta forma, ce are un i in plus. Aceasta ar fi principala diferenta dintre cele 2 forme, care, dupa cum v-am spus, sunt ambele corecte. Insa depinde foarte mult de ceea ce vreti sa transmiteti in text. Si la cine va referiti, desigur. O forma se refera la plural, iar alta la singular. Si surprinzator, aceasta confuzie ce se poate face foarte usor se intampla numai la genul feminin.

La masculin nu exista

Haideti sa luam si formele de masculin. La plural avem „aceiasi”. La singular insa, forma este total diferita: „aceluiasi”. Aici e mult mai greu sa vorbim de vreun soi de confuzie din graba sau neatentie. Pur si simplu gradul de similitudine este foarte mic. Pe cand la „aceleasi sau aceleiasi” e altceva, trebuie sa recunoastem. In era vitezei, cand vorbim rapid, cele 2 forme par intr-o proportie covarsitoare acelasi cuvant…Asa ca stati linistiti. E o greseala minora, ce i se poate intampla oricui. A, si ca tot ne-am adus aminte. Am mai vazut prin diverse locuri si forma „aceleeasi”. Aceasta este gresita, indiferent de context.

Pe langa ea, mai sunt si alte forme ale cuvintelor din limba romana care pot ridica probleme. Pana si unele nume proprii. De exemplu, stiti cumva cum se zice: Anei Maria sau Ana Mariei? Avem noi deja un subiect si despre aceste 2 forme. Si daca aveti propuneri pentru articole ulterioare despre greseli, ne puteti lasa un comentariu. Sau ne puteti spune pe pagina de Facebook a site-ului. Iar daca va plac articolele noastre, sa stiti ca puteti sa va inscrieti folosind formularul de pe site. Si daca o faceti, o sa fiti anuntati de fiecare data cand avem noutati din diverse domenii de interes.

1 thought on “Aceleasi sau aceleiasi? Care este forma corecta?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!