Cele mai populare pleonasme din limba romana

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Cele mai populare pleonasme din limba romana sunt, practic, acele greseli de care poate ca nu ne dam seama la prima vedere sau la prima…vorbire, daca e sa o luam asa. Faptul ca mai folosim pleonasme in vorbirea de zi cu zi nu e o rusine, stati linistiti. Se intampla adesea sa auzim pentru prima data diverse sintagme pe care sa le consideram a fi corecte. Si uitati asa se imprastie pleonasmele…Astazi, in articolul de acesta, o sa le nominalizam pe cele mai populare. Suntem siguri ca printre ele, veti gasi si dumneavoastra cel putin unul pe care poate ca l-ati utilizat din neatentie.

bookzone.ro

Ce este pleonasmul?

Intai de toate, haideti sa facem o intruducere ca la carte si sa aflam ce este pleonasmul. Daca ar fi sa avem o definitie oficiala, v-am spune faptul ca pleonasmul este o greseala de exprimare. Pentru ca un pleonasm sa existe, trebuie sa fie alaturate doua cuvinte, doua expresii sau poate chiar si doua propozitii care, la baza au acelasi sens. Sau, altfel spus, doua lucruri identice, puse unul langa altul, fara niciun rost, daca e sa o luam asa…O alaturare gresita si inutila, dar care poate exista din neatentie.

De cele mai multe ori, pleonasmele au aparut din cauza unor traduceri timpurii. Nu s-a luat in calcul si sensul pe care l-ar putea si ar trebui sa il aiba in limba romana, ci s-a tradus cuvant cu cuvant. Asa au luat nastere unele dintre cele mai populare pleonasme din limba romana, din cauza unor traduceri nu prea bune. Insa, care ar fi niste astfel de greseli de exprimare din superba noastra limba? Haideti sa vedem.

bookzone.ro

Cele mai populare pleonasme din limba romana

cele mai populare pleonasme din limba romana
cele mai populare pleonasme din limba romana

Ceea ce va vom scrie in randurile urmatoare nu o sa fie vreun top. Nu o sa avem de exemplu 10 pleonasme, pe care sa le nominalizam intr-o ordine crescatoare sau descrescatoare. Vom avea pur si simplu exemplele pe care le-am intalnit cel mai des in viata de zi cu zi. Ia sa vedem:

  • Urca sus – Acesta e asa, poate cel mai flagrant. Ce rost mai avea sa adugam si cuvantul „sus”. Daca e sa ne folosim logica simpla, ne dam seama ca verbul a urca, se refera la a o lua in sus. Asadar, adaugirea celui de-al 2-lea termen este total inutila
  • Iesi afara – La fel ca si in cazul primului exemplu de pleonasm, avem aici un termen secundar, respectiv „afara”, care pur si simplu nu isi are locul. E si el, dar e degeaba. Cand sunteti doua persoane de exemplu, intr-o incapere si una se supara pe cealalta si ii spune sa iasa, evident ca a 2-a se va duce undeva afara…
  • Coboara jos – Un fel de antonim pentru urca sus, acest pleonasm nu are nevoie si de al 2-lea cuvant. Verbul a cobori nu se poate referi la a o lua in sus, de exemplu, fapt pentru care n-avea rost sa existe si „jos” dupa…Desigur, probabil ca acum vor veni niste carcotasi sa ne aduca aminte de versul poetului Mihai Eminescu „Coboara-n jos, luceafar bland”. In timpurile acelea, altfel era limba romana, asa ca ce a facut Eminescu poate fi un soi de licenta poetica, hai s-o numim asa.

Substantive si adjective in cele mai populare pleonasme din limba romana

Aceste prime exemple de pleonasme au fost cu si despre verbe, dupa cum probabil ca ati putut observa. Si, ca sa nu va plictisim, am zis sa mai schimbam putin treaba. Asa ca vor urma pleonasme cu substantive.

  • Garderoba de haine – De ce? Deja stim ca garderoba e alcatuita din haine, din obiecte vestimentare. Asa ca nu era necesar sa se mai spuna si ce fel de garderoba este.
  • Biografia vietii – Biografia doar la viata se face, asa ca nu mai are nevoie si de lamurirea de dupa, sa stiti
  • Pacient bolnav – Aici iar e de la sine inteles ca daca cineva ajunge intr-un spital si devine pacient, nu e sanatos, ca doar nu venea in vizita…

Dar Totusi – poate cel mai cunoscut pleonasm

Pleonasme in limba romana sunt multe. Daca am vrea sa le punem pe toate in acest articol, probabil ca l-am lungi foarte mult. Nu va faceti griji, nu vom face acest lucru. Insa, nu putem sa nu amintim de pleonasmul dar totusi. L-am folosit si noi de atatea si atatea ori. De cate ori nu am auzit pe strada sau pe unde am fost „Dar, totusi…nu stiu ce” sau altele de genul acesta.

Dar, sa nu uitam ca trebuie sa vorbim corect, asa ca retineti: sintagma „dar totusi” e un pleonasm si, ca atare, mai bine nu l-ati folosi in convorbirile voastre. Eventual il puteti inlocui cu un ” si totusi”. Bun si, in continuare, haideti sa incheiem articolul nostru despre cele mai populare pleonasme din limba romana cu urmatoarele:

  • Intuneric bezna – Din nou, e de la sine inteles ca daca e intuneric, nu se vede nimic in jur. Sau nu se distinge nimic. Asa ca al 2-lea cuvant e inutil aici.
  • Taci din gura – De multe ori, la nervi, am auzit pe cineva spunand asa. Insa, poate ca niciodata nu ne-am gandit si daca e sau nu corect. Ca idee nu, nu este necesar sa mai spunem si „din gura”, dupa taci. Pentru ca, de obicei, un om vorbeste pe gura, si verbul a tacea se refera la insusi faptul de a nu vorbi.
  • Colaboram impreuna – Asta ne-a amuzat, pentru ca am auzit-o de la persoane care, teoretic, se dadeau mari cunoscatoare ale limbii romane. Insa nu, dragilor, nu e corect asa…Putem spune simplu „colaboram cu X” sau „lucram impreuna cu Y”, altfel nu vom avea decat un pleonasm in vorbire…

Concluzii

Limba romana poate parea dificila si, uneori, intortocheata. De-a lungul timpului, s-au mai schimbat lucruri, au evoluat lucrurile iar multe expresii nu isi mai gasesc locul intr-o vorbire corecta. In articolul de azi am vorbit despre cele mai populare pleonasme din limba romana. Desigur, mai sunt multe altele, insa despre acelea vom vorbi intr-un articol ulterior, probabil, daca vom vedea ca acesta are succes. Intre timp, va propunem si articolul despre cum se spune corect prenumele Ana Maria. Pe langa el, mai avem o gramada de alte articole cu si despre limba romana.

In sectiunea intitulata simplu „limba romana”, mai vorbim despre diverse forme, care e gresita, care nu. In acelasi timp, abordam si neologismele din social media, pe care poate ca nu toti le stiu. Ce altceva sa va mai spunem? Incercati sa va analizati singuri discursul. Asa veti putea vedea daca in el exista si astfel de pleonasme, pe care poate ca le foloseati din obisnuinta. Si nu uitati ca ne puteti gasi si pe pagina de Facebook.

 

 

1 thought on “Cele mai populare pleonasme din limba romana

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!