Solidar sau solitar? Cum se spune corect?

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Solidar sau solitar? Cum se spune corect? Din ce vedem, termenii acestia au inceput sa fie folositi din ce in ce mai mult in conversatiile de zi cu zi. De aici au survenit si o gramada de confuzii cu privire la ei. Unii spun ca e cu litera d, altii ca e cu t si tot asa. Tocmai de aceea, ne-am gandit sa scriem rapid acest articol, in care sa va explicam pe scurt, care e treaba cu cele 2 cuvinte. Surprinzator sau nu, nici cel ce spune solidar, nici cel ce spune solitar nu greseste. Insa, mai multe detalii aflam din randurile urmatoare.

bookzone.ro

Solidar sau solitar? Cum se spune corect?

solidar sau solitar
solidar sau solitar

Multi ar putea crede ca dintre cele 2 cuvinte, una este forma corecta, in timp ce cealalta sigur e una total gresit. Cu alte cuvinte, sigur e solitar sau solidar. Nimic mai fals. Ambele cuvinte au locul lor in limba romana, fiecare cu semnificatia proprie. Ca seamana ele foarte mult si doar o litera le deosebeste, e alta mancare de peste.

Insa cert e un lucru: puteti folosi in 2 propozitii consecutive, de exemplu, ambele cuvinte, fara sa va temeti ca nu vorbiti corect sau nu va exprimati asa cum trebuie. Asadar, am lamurit primul aspect: se spune si solidar, dar si solitar, in functie de context. Acum, urmeaza sa vedem cam la ce se refera fiecare termen in parte. Pentru ca da, chiar daca le deosebeste o singura litera, definitia fiecaruia e cu mult diferita de a celuilalt.

bookzone.ro

Ce inseamna solidar? Dar solitar?

Incepem cu termenul de „solidar”. Cand spunem ca cineva e solidar cu semenii sai, de exemplu, ne referim la faptul ca este darnic si dornic sa ajute. Daca vede ca cineva din apropiere este in dificultate, se ofera sa ii dea o mana de ajutor. Daca stam acum sa ne gandim, mai pe ocolite asa, solidar poate sa fie un sinonim bun pentru cuvantul empatic. De ce? Pai, la fel ca acestia, oamenii solidari sunt pregatiti intotdeauna sa dea din ce au ei, ca la final totul sa fie bine si asa cum trebuie.

Daca e sa ne intrebati ce inseamna solitar, raspunsul, evident, nu are nicio legatura cu solidar. Solitar pe scurt se refera la…singur. Cand un om e solitar, prefera sa stea in compania proprie, nu alaturi de alte persoane. Atunci cand propria persoana pare un companion mai bun decat prietenii sau persoanele cunoscute, atunci putem spune ca vorbim despre o persoana solitara. Si aici se termina si articolul nostru. V-am spus ca va fi unul scurt, pentru ca stim cum e cu timpul in ziua de astazi: toti il vor, nimeni nu-l are, pentru ca suntem prinsi cu altele. Un lucru sa retineti: nu e vorba de solidar sau solitar, ci de solidar si solitar, deoarece ambii termeni sunt corecti in unele contexte.

Sa stiti ca mai avem si alte articole de genul, in care discutam despre diversele dileme din limba romana. De exemplu mai avem un articol in care vorbim despre diferentele dintre introvertit si extrovertit. Sunt multe astfel de exemple, despre care probabil ca vom mai vorbi. Daca aveti si voi idei, vi le asteptam pe pagina de Facebook a site-ului nostru.

1 thought on “Solidar sau solitar? Cum se spune corect?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!