Ce inseamna introvertit si extrovertit?

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Ce inseamna introvertit si extrovertit? Aceste 2 cuvinte incep sa fie din ce in ce mai uzitate in limbajul din viata noastra de zi cu zi. De aceea, ne-am gandit sa va scriem rapid un articol in care sa va explicam cat de bine putem noi care e treaba cu cele 2 cuvinte. Dupa cum probabil ca v-ati dat deja seama, cele 2 cuvinte sunt opuse, de aceea am si ales sa facem un articol cu amandoua, nu 2 separate. Insa gata cu introducerile, haideti sa trecem direct la subiect.

bookzone.ro

Ce inseamna introvertit si extrovertit? Sunt termeni folositi inca din anii 60

Ce inseamna introvertit si extrovertit
Ce inseamna introvertit si extrovertit

Multi ar putea crede ca cele 2 cuvinte despre care discutam astazi sunt neologisme, cum e sheesh, de exemplu. Nimic mai gresit. Ele au existat in limbajul multora inca din anii 60. Pe atunci, psihologul Carl Jung a descoperit aceasta diferenta notabila intre tipurile de oameni. Lasand la o parte multele alte tipuri de personalitati si caracteristicile acestora, oamenii pot fi impartiti usor in introvertiti si extrovertiti.

Daca nu e asa, e asa un om, pe scurt. Nu va ganditi ca exista vreun soi de avantaje sau dezavantaje cand vorbim de un om introvertit sau de un om extrovertit. Amandoua au diferentele lor, desigur. Insa niciunul nu ii este inferior celuilalt. Si acum ca am lamurit si acest aspect, haideti sa vedem mai exact ce inseamna fiecare in parte.

bookzone.ro

Ce inseamna introvertit?

Ganditi-va la grupul vostru de prieteni. Printre ei se numara cumva o persoana care este mai mereu timida? Nu ii place sa iasa prea des, insa nu pentru ca nu va suporta sau ceva, ci pentru ca asa ii e felul. Iar cand reusiti s-o faceti sa iasa la o bere sau ceva, lasa privirea in jos des sau vorbeste destul de rar. Daca raspunsul este afirmativ, atunci, felicitari. Tocmai ati descoperit ca aveti in grup o persoana introvertita.

Pe scurt, introvertit sau introvert cum se mai spune nu inseamna altceva decat rezervat. Unii spun chiar timid, insa doar intr-o oarecare masura. E o persoana careia ii place mult de tot sa traiasca in lumi imaginare si sa vorbeasca mai mult in capul ei, decat in realitate. Se intampla des sa ii fie teama sa isi expuna punctele de vedere. Iar atunci cand vine vorba de facut ceva, prefera sa o faca pe cont propriu, ajutata de propriile idei. Cu siguranta o persoana introvertita nu va fi niciodata sufletul petrecerii.

Ce inseamna extrovertit?

Trecand la termenul opus, probabil ca va dati seama cam cum ar trebui sa arate o persoana care se inscrie cu succes in aceasta categorie umana. E genul de persoana care vrea intotdeauna sa fie in centrul atentiei. E vreo petrecere in oras? Neaparat trebuie sa mearga. Oameni noi de cunoscut? E prima persoana cared va indeamna sa mergeti. Vreun concert sau loc unde e multa lume? Sigur isi doreste sa fie prezent sau prezenta.

Adora interactiunea umana in toate formele ei. Iar daca vine vorba de facut vreun proiect si poate alege, sigur va dori sa il faca in echipa. O alta trasatura ar fi si aceea ca sunt repeziti, in sensul in care nu le trebuie prea mult timp sa ia niste decizii. Nu prea se simt bine cand sunt singure, fapt pentru care vor tot timpul sa se afle in compania altor oameni. Putem chiar sa spunem ca isi iau energia din discutii, rasete si interactiuni de tot felul.

Si cam acestea ar fi niste diferente dintre introvertiti si extrovertiti, pe scurt. Desigur, daca e sa intram in putina psihologie, putem sa va spunem ca exista si persoane ambivalente, care au si trasaturi ale introvertitilor, darf si trasaturi ale extrovertitilor. Insa, e un domeniu vast si probabil ca o vom face intr-un alt articol. Si totusi, daca va pasioneaza aceasta superba stiinta, va recomandam si cartea 50 de idei despre psihologie. Daca aveti si alte idei de articole, le asteptam cu placere si pe pagina noastra de Facebook.

 

 

5 thoughts on “Ce inseamna introvertit si extrovertit?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!