Ce este triskaidekafobia? Voi stiati?
Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Ce este triskaidekafobia? Voi stiati? Eu personal, trebuie sa va recunosc ca habar nu aveam ce inseamna acest termen. Insa, am un mare noroc. Mai exact, am un prieten care in fiecare zi vrea sa invete lucruri noi. Isi petrece cam mult timp cu nasul in carti. Si cand mai iesim, mai baga cate o perla din aceasta, imi mai explica diverse lucruri. Pot sa ma consider destul de norocos ca il am prin preajma, ca mai aflu si eu lucruri noi. Intr-una din intalnirile recente, mi-a zis de varcolacul de la brutarie. Astazi, folosind ce mi-a spus el, o sa incerc sa va explic si voua ce este acest cuvant si la ce se refera.

bookzone.ro

Ce este triskaidekafobia?

ce este triskaidekafobia
ce este triskaidekafobia

Da, stiu, stiu. Pare a fi un termen greu, lung si care probabil ca desemneaza vreo afectiune, vreun lucru greu de inteles asa, la prima vedere. In realitate insa, lucrurile nu stau exact asa. E vorba mai mult de o superstitie. Una care este destul de populara, as putea adauga. Adica stiu o gramada de persoane care o au. Dar ce este triskaidekafobia, mai exact? Ei bine, pe scurt, ea este frica de numarul 13.

Cu alte cuvinte, persoanele ce au triskaidekafobie, practic urasc numarul 13 si il considera a fi un numar ghinionist. De aceea, prefera sa nu il vada, sa nu il utilizeze, sa nu aiba de-a face cu el. Si noi in Romania avem supersitia aceasta ca numarul 13 iti poarta ghinion. Asta, cel putin la nivel teoretic, ne face…suferinzi de triskaidekafobie. Desigur, aceasta superstitie nu a aparut nici la noi in tara si nici macar recent. Este veche de cateva sute de ani. Variatiuni ale ei exista pana si in legendele nordine, in Valhalla, conform lui Donald Dossey, istoric al diverselor tipuri de folclor.

bookzone.ro

Vedete ce nu vor sa foloseasca numarul 13

Desi acceptiunea generala e ca e un numar ghinionist, sa stiti ca exista si reversul medaliei. Cu alte cuvinte, sunt locuri de pe planeta unde, culmea, 13 este un numar norocos, nicidecum ghinionist. Un exemplu in acest sens este Italia, unde nu prea vezi lumea panicandu-se din cauza numarului 13. Si cand stai sa te gandesti ca in multe locuri din lumea asta, se evita pe cat de mult posibil numarul 13, pana si cand vine vorba despre numerotarea apartamentelor. Desigur, totul depinde de perspectiva fiecarui popor in parte.

In cazul in care v-ati intrebat daca exista si persoane publice despre care se stie ca sufera de ea, da, sunt cateva. I-am enumera pe Angel Nieto sau pe scriitorul Stephen King. Acum, daca ar fi sa ne intrebati pe noi, e putin paradoxal ca fix domnul King, care scrie in principal thrillere horror, se fereste de numarul 13. Una peste alta, acesta a fost articolul nostru despre ce inseamna trikaidekafobia. CIne ar fi crezut ca o superstitie destul de populara din Romania are, de fapt, un asa nume? Bine, adevarul e ca limba romana e tare ofertanta, din toate punctele de vedere. Pe langa superstitii populare romanesti, avem si expresii romanesti amuzante, dar si altele.

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!