Ce inseamna analfabet functional?

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Ce inseamna analfabet functional? De unde pana unde aceasta denumire care, din pacate, se pare ca se refera la mai mult de 40 de procente din populatia Romaniei? In articolul nostru de astazi, vom discuta pe scurt despre ce inseamna si practic, care este treaba cu anafabetismul functional. Acestea fiind spuse, permiteti-ne sa incepem. Va recomandam niste suplimente de memorie si concentrare, ca sa fiti siguri ca nu ajungeti si voi in aceasta categorie.

bookzone.ro

Analfabetismul e de mai multe feluri

ce inseamna analfabet functional
ce inseamna analfabet functional

Termenul de „analfabet”, dar si derivatele acestuia nu sunt cine stie ce cuvinte noi. Sigur le-am mai auzit, inca din scoala primara sau haideti sa spunem din scoala generala, asa ca este un cuvant cat de cat uzual. Doar ca, ce poate multi nu stiati pana acum e ca exista mai multe tipuri de analfabet, dar si de analfabetism, desigur. Asadar, ce stim ca e un analfabet? Pai, in cuvinte putine si uzuale, e o persoana fara capacitati cognitive dezvoltate, care nu intelege multe si de cele mai multe ori care nici macar nu stie sa scrie in limba romana. Nu stie expresii romanesti, nu stie ce inseamna multe cuvinte si multe astfel de lucruri. Practic, e un om cu care nu te poti intelege si care… nu inteleg multe lucruri din jur.

Ok, pana aici cam stiam cu totii care e treaba. Insa, exista si un nivel mai rridical de analfabetism, dar si unul mult mai subtil in acelasi timp. Cu alte cuvinte, in cazul analfabetismului functional, te poti uita la o persoana, sa discuti cu ea si sa nu iti dai seama ca ar avea vreun soi de carente cognitive.

bookzone.ro

Ce inseamna analfabet functional? Ce este, de fapt?

Ok, deci analfabetul simplu este persoana care intampina dificultati atunci cand vine vorba de scris, de citit si de alte actiuni din astea care multora li se par pur si simplu banale. E usor sa iti dai seama cand vezi unul. Insa, ce te faci atunci cand ai in fata un anafabet functional? Atunci lucrurile sunt mai subtile. Deoarece aici este vorba mai multe despre intelegere. Cu alte cuvinte, un analfabet functional poate scrrie si poate citit cu usurinta. Insa problema este atunci cand nu poate intelege un text. Poate sa citeasca o pagina intrreaga despre ceva anume si pana la urma, cand ajunge la ultimul cuvant de pe pagina, sa isi dea seama ca, de fapt, n-a inteles nimic.

Sau atunci cand nu poate face un rezumat a ceea ce tocmai a citit. Practic, daca unui analfabet functional i se da un text de la care el sa constrruiasca alt text, sau sa porneasca o analiza, nu va putea. Da, va putea intelege cuvintele din acel text, insa nu si sensul lor. Acesta nu va putea evolua prea mult nici pe alte planuri. De ce? Pai, atata timp cat nu va putea porni de la un text si nu-l va putea intelege pentru a realiza noi si noi texte si a-si imbogati vocabularul, evolutia ar fi grea. Nu va putea nici sa ia parte la discutii. Cu totii am intalnit din acestia. In Romania, se spune ca aproximativ 50% din populatie face parte din aceasta categorie, de analfabeti functionali, din pacate.

Analfabet Functional Tratament: Exista? Se poate lua de catre oricine?

Este analfabetismul functional o boala? Da si nu. Adica nu este o boala per se. Sau cel putin, nu din cate stim noi. Insa, stiti cum se spune… DYOR sau Do your own research. Si tocmai pentru ca teoretic nu discutam despre ceva ce e o boala efectiv, nu putem spune ca exista si un tratament fix.

Daca ar fi totusi sa ne intrebati pe noi, credem ca un inceput bun ar fi sa se ia o gura de aer, sa se citeasca mai mult, si sa se puna mai multa atentie. Traim intr-o lume pe fuga si probabil de aceea s-a ajuns si la acest procent rusinos de analfabetism functional.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!