De cand sunt mic sau de cand eram mic? Cum se spune corect?
Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

De cand sunt mic sau de cand eram mic? Cum se spune corect? Desi la prima vedere pare o treaba extrem ce simpla, ce nu ar necesita si un articol separat, ca acesta, iata ca multi folosesc formularea gresita. De unde pana unde, habar n-avem. Asa ca haideti sa vedem impreuna care este formularea corecta. Daca la final va veti da seama ca sunteti printre cei ce spuneau gresit, stati fara grija. Suntem oameni si gresim.

bookzone.ro

De cand sunt mic sau de cand eram mic? Cum se spune corect?

de cand sunt mic sau de cand eram mic
de cand sunt mic sau de cand eram mic

Ideea e simpla. De cand deschidem ochii si vedem pentru prima data aceasta lume pana pe la o varsta variabila, suntem considerati a fi mici. Copii, copilasi, prichindei, ati prins ideea. Dupa, vine o noua varsta, unde, teoretic, devenim adolescenti si apoi, eventual, adulti. Cam asta este mersul firesc al lucrurilor. Unii parinti incep cu „Pai ia gata cu copilariile, ca doar esti mare de acum” inca de pe la vreo 7 ani, cand te duci la scoala. Desi nici atunci nu prea putem sa spunem ca esti prea mare. In fine, asta este deja o alta discutie.

Cert este ca nu mai esti mic de la o varsta. Asa ca, de ce ai vrea neaparat sa spui „De cand sunt mic, nu stiu ce am tot facut.”. E o constructie gresita aceasta. Intre „de cand sunt mic” si „De cand eram mic”, forma corecta este cea din urma, cu verbul a fi la trecut. Pentru ca in trecut erai mic. In prezent, nu mai esti. Esti mare. Cam aceasta este logica simpla dupa care ar trebuie sa va ghidati cand mai doriti sa folositi aceasta formulare.

bookzone.ro

Sa o luam logic

Teoretic, haideti sa le luam separat. Daca spui „De cand sunt mic, am facut nu stiu ce” denota ca la inceput ai fost mare, iar acum esti mic. Desigur, daca este vorba despre pierderea in greutate, e perfect normala si corecta aceasta constructie. Insa, daca e vorba de varsta, nu prea. Doar nu v-ati nascut batrani si ati intinerit pe masura ce au trecut anii, nu-i asa? Doar Benjamin Button ar putea asa ceva, dar acela este un personaj fictional.

Dar, daca spui „De cand eram mic, imi placeau merele”, da, se intelege ca in trecut ai fost mic, iar, cu timpul, ai crescut, si acum esti (mai) mare. Iar merele au ramas printre fructele tale preferate. E asa simplu. Asadar, retineti: la intrebarea „de cand sunt mic sau de cand eram mic?” raspunsul corect este intotdeauna „de cand eram mic”, adica forma in care verbul a fi este la trecut.

Pont ca sa nu mai gresiti

Bun, asadar acum stim ca dintre cele 2 sintagme, cea corecta este „de cand eram mic”. Pana aici, toate bune. Dar daca va vine totusi la gura prima varianta, caci v-ati obisnuit cu ea? Hai, in scris, daca e sa aveti un text, e usor sa va dati seama de greseala. Insa, in vorbirea de zi cu zi, poate ca nu va vine din prima, daca ati folosit des forma incorecta. Asa ca, haideti sa va spun o treaba prin care puteti evita greseala, cat de cat.

In loc sa mai spuneti „De cand sunt mic/De cand eram mic”, puteti alege sa scurtati treburile. Astfel, de ce nu spuneti voi „De mic, nu stiu ce am facut”. Asa sunt sanse mult mai mici sa gresiti.

De cand sunt mic sau de cand eram mic? Aflam din reclama Edenia cu David Popovici

Aveam in gand sa scriu articolul acesta de mai mult timp. Dar m-am luat cu altele. Ulterior, am vazut ca David Popovici a primit reclama de la Edenia. Si cum ma uitam eu asa la el, il aud ca zice „De cand sunt mic…” si imi pica fata. Nu de alta, dar stiu ca, desi are doar 17 ani, David sigur stie ca nu este corect. Insa, dupa cum a spus-o si Mihai Vasilescu aici, probabil nici nu e vina lui. O fi fost chemat si o fi primit vreun scenariu pe care sa il respecte. Si, ca sa termine treaba mai repede si sa poata trece mai departe usor, ca doar avea si alte medalii de aur de castigat, a spus-o cum i s-a zis.

Problema ar fi ca la cati fani are David de cand a devenit cunoscut, sunt sanse mari ca multi din cei ce urmaresc reclama sa creada ca asa este corect. Doar a aparut la televizor, nu? Sigur nu lasa nimeni sa apara la TV ceva gresit, ceva care nu ar fi trebuit sa fie pus in lista de reclame, nu-i asa? Mda…Cine stie? Poate ca cei de la Edenia o sa schimbe reclama. Wishful thinking, I know. Sau poate vor spune pe undeva ca da, este gresit, dar s-au grabit, ca sa poata aparea si David Popovici in reclama. Va las mai jos si spotul cu pricina, sa vedeti si voi. In concluzie…nu stim ce sa spunem. Ar trebui cei ce s-au ocupat de acest spot sa mai citeasca vreo carte de gramatica, de limba romana, din astea? Nu neaparat. Probabil s-au grabit si ei sa scoata un produs care sa prinda, data fiind popularitatea lui David Popovici.

Sursa: Edenia

1 thought on “De cand sunt mic sau de cand eram mic? Cum se spune corect?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!