Utilitatea Studierii Literaturii Universale in Scoala – Text Argumentativ

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Utilitatea Studierii Literaturii Universale in Scoala este una mult mai complexa decat poate parea la prima vedere. Pe langa operele romanesti, abundente in intelesuri si traditii nationale, orice om trebuie sa guste si alte stiluri de scriere, alte probleme, specifice unor popoare diverse. Aici intervine studiul literaturii universale. Ea poate deschide noi orizonturi ale cunoasterii si pot ajuta la o mai buna intelegere generala a mecanismelor, dar si mentalitatilor umane.

bookzone.ro

Utilitatea Studierii Literaturii Universale in Scoala – Text Argumentativ

Utilitatea Studierii Literaturii Universale in Scoala
Utilitatea Studierii Literaturii Universale in Scoala

In primul rand, o idee acceptata unanim este aceea ca literatura joaca rolul sufletului in ceea ce priveste un popor. Intre paginile unei carti se regasesc idei locale, dar si nationale. Ele reprezinta o normalitate pentru un numar de persoane, ce locuiesc in acea tara. Este deosebit de importanta combinarea literaturii locale cu cea universala, pentru a ne putea imbogati setul de idei, de perspective. Adesea, diferentele de perceptie in privinta mai multor categorii sociale pot fi uriase. Un exemplu in acest sens este si romanul de succes Madame Bovary. Felul in care este creionata protagonista, reprezentanta femeii occidentale este cu mult diferit fata de ceea ce multi dintre noi stim.

Stilul vestimentar, comportamentul si trasaturile personalitatii sunt diametral opuse fata de cele ale femeii pe care o putem regasi in operele romanesti. In sprijinul acestui exemplu o aducem in discutie pe Vitoria Lipan, eroina din romanul Baltagul al lui Mihail Sadoveanu. Daca in cazul lui Madame Bovary, gasim o protagonista care renunta usor, aici vorbim de o prezenta feminina de exceptie. Una ce duce pana la capat pana si cele mai grele incercari.

bookzone.ro

O viziune imbogatita

In al doilea rand, multiplele tehnici literare, stiluri si probleme cotidiene pe care le regasim in literatura universale sunt importante pentru dezvoltarea noastra. Vorbim atat din punct de vedere al unor experti in literatura, cat si al unui cititor. Pentru a putea avea o analiza critica pertinenta, este util sa cunoastem mai multe viziuni. Viziuni atat din opere ale romanilor, cat si din cele universale. Altfel, riscam sa fim partinitori sau sa avem pareri partiale si un sistem de valori incomplet.1

In concluzie, studiul literaturii universale in scoala este necesar, deoarece sporeste calitatea criticii si a viziunii pe care le putem avea. Este important sa stim despre Vitoria Lipan, Ion al Glanetasului si problemele lor tipic romanesti. Insa, in acelasi timp, e util sa avem in vedere si operele universale. Doar asa, vom putea privi obiectiv si complex tot ceea ce citim. Si ne vom putea construi o parere pertinenta.

Aici se termina si al 2-lea articol din seria noastre de texte argumentative pentru Bacalaureat. Pe primul il puteti gasi aici.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!