Ce este codul SWIFT?

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Ce este codul SWIFT? Multi dintre noi nu stiu raspunsul la aceasta intrebare, fapt pentru care ne-am decis sa va scriem un articol lamuritor. Unele persoane nu au habar de definitia codului SWIFT pentru simplul fapt ca nu folosesc des un card bancar. Altii, desi il folosesc, il au numai pe post de loc unde le intra banii de salariu sau veniturile din alte parti. Indiferent de motivul pentru care nu stiti ce este acest cod, stati linistiti.

bookzone.ro

Nu este niciun fel de rusine. In fiecare zi trebuie sa invatam ceva nou si astazi, noi va propunem sa aflam impreuna ce reprezinta codul SWIFT. Fara alte adaugiri, permiteti-ne sa incepem.

Ce este codul SWIFT?

Ce este codul SWIFT

In principiu, un cod SWIFT este un cod de identificare, menit sa ajute la trimitea eficienta a banilor. La fel cum fiecare judet si fiecare tara are niste initiale, pentru a putea fi identificabile, la fel si fiecare banca detine un astfel de cod propriu. De exemplu, cand vedeti o masina si va uitati la numarul de inmatriculare, care incepe cu ”PH”, o sa stiti din prima ca masina respectiva este una de Prahova, nu-i asa? Ei bine, la fel se intampla si cu codurile SWIFT. Ele sunt folosite in tranzactii pentru acuratete, pentru a se cunoaste banca unde/ de unde trebuie sa ajunga banii.

bookzone.ro

La ce ajuta un astfel de cod, va intrebati? Pai, asigura o viteza crescuta a transferurilor. Traim intr-o era digitala, in care, in fiecare secunda, se trimit si se primesc bani de peste tot din lume. Chiar acum, in aceste secunde in care dumneavoastra cititi prezentul articol, probabil ca deja s-au realizat sute de transferuri. Banii trebuie sa ajunga in timp util, pentru a fi folositi. Iar acest lucru nu prea ar fi posibil fara un cod SWIFT. Sigur, nu ne intelegeti gresit: transferurile tot s-ar face, insa ar dura mult mai mult.

Din ce este alcatuit un cod SWIFT?

Bun, acum ca ati inteles cat de cat ce este un cod SWIFT, haideti sa ne uitam putin mai atent si la partile componente ale acestuia. Fiecare astfel de cod are o alcatuire aparte, insa, in esenta, e format din aceleasi lucruri peste tot. Astfel, la inceputul unui cod SWIFT, vom gasi intotdeauna 4 sau mai multe caractere ce semnifica numele unei banci. La Banca Transilvania, de exemplu, avem ”BTRL” la inceputul codului SWIFT.

Dupa numele prescurtat al bancii, urmatorul lucru pe care il veti vedea adesea este ”RO”, semnificand faptul ca e vorba despre o banca din Romania. Sigur, nu e musai sa fie RO peste tot. Daca sunteti in alta tara si faceti transferul, in loc de ”RO”, vor aparea literele specifice tarii respective.

Iar la finalul fiecarui cod SWIFT, vom gasi numele localitatii, la fel, prescurtat. De exemplu, daca ne referim la sucursala unei banci din Bucuresti, atunci la sfarsitul codului vor exista literele ”BU”.

Codurile SWIFT ale bancilor din Romania

Initial, nu aveam de gand sa avem si aceasta sectiune in cadrul articolului. Insa in timp ce il scriam, ne-am gandit ca ar fi util sa aveti la indemana si codurile SWIFT ale principalelor banci din Romania. De exemplu, daca e sa cautati ”Care este codul SWIFT al bancii ING Romania?”, poate, prin vreo circumstanta fericita, ajungeti la articolul nostru si, pe langa codul propriu-zis, aflati si componenta lui. Haideti sa vedem impreuna care sunt codurile SWIFT ale celor mai cunoscute banci ce activeaza in Romania:

  • codul SWIFT al Bancii Transilvania este BTRLRO22
  • codul SWIFT al bancii Raiffeisen Romania este RZBRROBU
  • codul SWIFT al bancii ING Romania este INGBROBU
  • codul SWIFT al Garanti Bank Romania este UGBIROBU
  • codul SWIFT al Libra Bank Romania este BRELROBUXXX
  • codul SWIFT al Bancii Comerciale Romane este RNCBROBU
  • codul SWIFT al Bancii Unicredit Tiriac Bank este BACXROBU

Sigur, nu stim cate banci sunt in Romania, insa cu siguranta ca daca ar fi sa le enumeram pe toate, ar fi o lista luuuunga de tot. Iar subiectul acestui articol nu este neaparat enumerarea tuturor acestor coduri. Am vrut doar sa va dam cateva exemple. Totusi, daca vreti sa va faceti o firma, precum cea a lui Selly, de exemplu, va trebui sa va interesati mai mult. Va trebui sa vedeti care este cea mai buna banca pentru voi si firma voastra. Va multumim pentru atentie si nu uitati ca ne puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!