Ce inseamna job remote? Are legatura cu work from home

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Ce inseamna job remote? Are legatura cu work from home. De cand cu virusul acela al carui nume incepe cu c (pur si simplu nu vrem sa il scriem in intregime), viata pe Pamant s-a schimbat la 180 de grade. Unele procese ce existau deja pe lista pentru viitor, au aparut mult mai repede decat trebuia, ca urmare a schimbarilor prin care am fost nevoiti sa trecem.

bookzone.ro

Am facut aceasta paranteza pentru a intelege de unde pana unde a aparut aceasta sintagma de job remote. Pana si piata muncii s-a schimbat dupa ce am fost nevoiti sa restrangem pe cat de mult am putut iesirile si interactiunile. Au aparut termeni noi, procese noi de rezolvare a diverselor sarcini de lucru si asa mai departe. Gata si paranteza. Haideti sa vedem care e treaba.

Ce inseamna job remote? Are legatura cu work from home…

Ce inseamna job remote
Ce inseamna job remote

Un job stim deja ce este. E practic denumirea in engleza a sintagmei „loc de munca” In ultimii ani, multi aleg sa spuna „Gata iubi, ma duc la job”, nemaiutilizand varianta in limba romana, care li se pare asa…anosta, demodata. Joburile au avut de suferit destul de mult in perioada in car virusul s-a raspandit peste tot pe glob. Nimeni nu stia ce sa mai faca. Deja ni se spunea la TV ca trebuie sa stam in case cat mai mult timp posibil, ca sa nu existe sanse sa luam si noi respectivul virus.

bookzone.ro

Si asa a aparut intrebarea: „Bun, pai stam in case, dar de muncit…cum mai muncim?”. Obisnuiti fiind cu agitatia matinala, aceea de la metrou si nu numai, nu ne-am fi gandit vreodata ca mediul de lucru poate sa fie insasi casa noastra. Eram obisnuiti sa le luam rapid o cafea la de un automat si s-o zbughim spre sediul firmei la care lucram. Nu voiam sa intarziem, ca trebuie sa ne asezam repede la birou si sa ne vedem de ale noastre. Toate acestea, pana cand a aparut ideea de…job remote.

Un job remote e un job de la distanta

Pe scurt, un job remote inseamna un job de la distanta, pe care il poti face de oriunde vrei, atata timp cat ai un laptop si o conexiune buna la laptop. Acesta ar fi principalul avantaj. Ar fi, desigur, si altele. De exemplu, poti sa dormi mai mult. Pana acum, eram obisnuiti sa ne trezim cu vreo 2 ore inainte de ora la care incepeam munca. Nu de alta, dar pana te dezmeticeai, pana te aranjai, pana te duceai la metrou, dura…

Acum, de cand cu joburile remote, nu mai trebuie sa stai intr-un costum care nu iti place. Poti sa muncesti in ce haine vrei. Poti chiar sa stai in chiloti, atata timp cat iti faci treaba bine si rezolvi task-urile de zi cu zi. Doar daca e vorba de vreo sedinta pe Zoom, probabil ca va trebui sa te imbraci decent, in partea de sus, aia care se vede pe camera. Ca na, colegii, vrand, nevrand, o sa mai dea sa se uite si sa te vada. Si sigur vor incerca sa distinga si probleme prin jurul tau. Asa ca pro tip: nu sta in dormitor, daca nu ti-ai facut patul sau e deranj. Sau daca n-ai unde altundeva, cauta vreo aplicatie cu care sa iti pui un fundal funny si asa n-o sa te mai vezi decat tu.

Ce inseamna un job remote? Ceva ce aparent, nu toti pot sa aiba…

Evident, daca luam in calcul ce inseamna un job remote, adica muncitul de acasa, pe scurt, ne putem da seama ca nu toti pot face acest lucru. Cum ar fi ca un sofer sa munceasca de acasa? Absurd. Nu se poate. Sau poate un doctor ce trebuie sa consulte in prealabil pacientii, pentru ca dupa sa isi poata da seama despre ce tratament ii poate prescrie? Sigur ca nu.

De aceea, aceste joburi remote din Romania si nu numai au si avantaje, dar si dezavantaje. Iar cel mai mare dezavantaj ar fi ca nu toti pot sa le aiba in domeniul lor. Luand un alt exemplu, un sofer de tir credeti ca ar putea lucra de la distanta? Nu prea, trebuind sa fie atent la drumul lui la fiecare pas.

Languishingul

In acelasi timp, sa nu credeti ca joburile remote sunt pentru toata lumea. Aparent, sunt multi care prefera sa se trezeasca devreme si sa se duca la locul de munca. Ei vor sa interactioneze cu toata lumea, sa aiba ce sa discute. Nu pot suporta sa stea toata ziua in fata unui ecran, fara pauzele de barfa de la locul de munca. Si una e cand vorbesti fata in fata cu cineva.

In perioada aceasta de job normal vs job remote, a aparut si un termen ce a devenit chiar cuvantul anului 2021. Este vorba despre languishing, un sentiment din acesta aiurea, in care parca vezi tot ce e in jurul tau, dar nu mai poti simti la aceeasi instensitate. Unii sunt de parere ca insasi izolarea acestea pe care am fost nevoiti sa o facem a dus la aparitia si ranspandirea languishingului.

Ce iti trebuie pentru un job remote?

Dupa cum v-am spus, la un job remote iti trebuie in principiu un laptop bun si o conexiune la internet. Dar cam care ar putea sa fie un laptop bun? Dupa ced criterii il luati? Sa fie pretul singurul aspect dupa care va luati? Desigur, la cat costa unele laptopuri, nu v-am judeca. Doar ca, odata cu pretul mai scazut, vin si diverse limitari. Depinde foarte mult de tipul de job remote pe care il aveti.

De exemplu, daca pentru voi jobul remote e din acela de call center sau unul ce nu necesita cine stie ce programe complexe de folosit in fiecare zi, puteti sa mergeti si pe un laptop de tipul entry level, fara probleme. Insa, daca sunteti graphic designer sau utilizati alte programe din alea de fac sa se incinga repede laptopul, poate ca ar trebui sa optati pentru unul mai scump, sa nu aveti probleme. Puteti arunca un ochi si aici, pe acest site, pentru laptopuri la preturi bune.

 

 

 

7 thoughts on “Ce inseamna job remote? Are legatura cu work from home

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!