Ce inseamna rural si urban? N-ai fi crezut

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Ce inseamna rural si urban? N-ai fi crezut. In teorie, discutam despre 2 concepte cat se poate de simple. De cand lumea si pamantul, oamenii au stat ba in mediul rural, ba in mediul urban. Dar, la ce se refera aceste medii, pana la urma? Haideti sa aflam impreuna, din articolul de astazi.

bookzone.ro

Ce inseamna rural si urban?

ce inseamna rural si urban
ce inseamna rural si urban

Bun, asa cum va spuneam si la inceput, oamenii au stat in mediul urban si in mediul rural inca de la inceputul lumii. Aceste asezari au fost analizate de-a lungul timpului si astfel, s-au realizat liste cu caracteristici pentru fiecare in parte. Astfel, putem spune ca un mediu rural inseamna un mediu cu o populatie omogena, dar redusa si in general cu o putere economica mai mica. Persoanele ce locuiesc in mediul rural au de cele mai multe ori ca activitati aducatoare de paine cresterea animalelor, dar si agricultura. Daca vreti o definitie asa, din popor, mediul rural inseamna satele si comunele, in principiu. Asadar, cand spui cuiva „Salut, eu sunt din mediul rural”, practic ii spui „Salut, eu stau la sat”.

In contrapartida, mediul urban este acela unde densitatea populatiei este mult mai mare, dar si caracterul eterogen este unul destul de prezent. Altfel spus, intr-un astfel de mediu, sunt sanse mari sa gasim oameni de alte nationalitati, religii, si preocupari. Intr-un oras putem avea persoane carora le place marketingul, persoane care lucreaza in IT, persoane ce isi desfasoara activitatea in domeniul horeca si asa mai departe. La sate (in mediul rural), dupa cum v-am spus, mare parte din persoane se ocupa doar cu cresterea animalelor, a legumelor si a fructelor.

bookzone.ro

Diferentele dintre mediul urban si mediul rural. Avantaje si dezavantaje

Haideti sa facem si o recapitulare. Daca ar fi sa avem o lupta mediu urban vs mediu rural, am putea sa spunem ca mediul rural, exista urmatoarele avantaje:

-viata mult mai linistita si mai relaxata

-comunitati mult mai stranse

-relatii mai bune cu vecinii si apropiatii

-prezenta spatiilor verzi, necesare unui trai echilibrat

In acelasi timp, avem si dezavantajele mediului urban:

-lipsa unei infrastructuri

-posibilitatile financiare limitate

-migratie cu flux negativ, in general (adica lumea, din dorinta de a avea locuri de munca platite mai bine, aleg sa faca naveta de la sat la oras)

Avantajele mediului urban:

-sectorul industrial dezvoltat

-varietatea locurilor de munca

-posibilitatea obtinerii unui salariu superior celui din mediul rural

-un numar mai mare de activitati pe care le poti intreprinde in timpul liber si nu numai

-servicii diverse pentru nevoile individuale

Dezavantajele mediului urban:

-nivel de stres ridicat

-poluare mult mai mare

Ce inseamna rural si urban, pana la urma? Un trend neobisnuit in ultimul timp

Am aflat ce inseamna rural si urban. Si v-am mai spus si ca, de obicei, persoanele ce locuiesc in mediul rural vor sa ajunga in cel urban, datorita varietatii de locuri de munca. Poate ca nu le place agricultura si vor sa lucreze in alt domeniu, pe care nu il gasesc decat la oras. In prezent, in Romania, populatia urbana este de pest 50%, in timp ce cea rurala de peste 40%. Doar ca, in ultimii ani, s-a observat un trend cat se poate de neobisnuit. Lumea a inceput sa se mute de la oras la sat. Probabil ca unii dintre voi se intreaba „Pai cum, s-au dus de la mai bine la mai rau, de la bani mai multi la bani mai putini?” Nu neaparat.

Lumea s-a schimbat

Si haideti sa va spunem si de ce. In ultimii ani, din cauza a stiti voi ce, acel virus al carui nume incepe cu c, lumea s-a schimbat. Ceea ce parea imposibil a ajuns la nivelul banalului. Astfel, multa lume a aflat ce inseamna job remote. Am scris si noi un articol despre acest concept, in cazul in care nu sunteti familiarizati cu el. Ideea este ca acum, iti poti face treaba si de la un laptop. Nu mai trebuie sa pierzi vremea cu drumurile.

Nu mai trebuie sa te duci neaparat la birou, zi de zi. Astfel, cei care lucrau in marketing sau alte domenii pentru care trebuiau sa ajunga la birou, au scapat de acest lucru. Putand lucra de unde vor, si-au dat seama ca orasul nu e pentru ei, din cauza agitatiei si poluarii. Asa ca au inceput sa se mute la sat, unde viata e relaxata si simt ca au mai mult timp si pentru ei. Site-ul News.ro a scris un articol interesant despre acest fenomen. Se pare ca sunt din ce in ce mai multi care vor sa se mute de la oras la tara. Si nu ii condamnam. Ba din contra, ii incurajam, mai ales daca au lucreaza in sistem work from home si au job-uri remote. De ce? Pai, cei mai multi au plecat la oras pentru salarii mai bune. Dar acum, cand isi pot pastra salariile, lar pot lucra de oriunde, nu e mai bine sa lucreze unde le place? Si multora le placed la sat, unde e liniste.

Ce inseamna rural si urban? Un scenariu

Haideti sa facem un scenariu. Lucrati intr-un domeniu unde se poate sa aveti joburile remote. Asadar, daca aveti un laptop si net bun, puteti sa lucrati de unde vreti voi, atata timp cat reusiti sa va faceti task-urile in timp util. Bun. Aveti si niste bani pusi deoparte si decideti sa faceti un pas important. In loc sa mai stati intr-un oras care pentru voi pare a fi prea poluat, decideti sa scapaati. Nu mai vreti poluare, gaze de esapament si agitatie. Stim ca celor care prefera fix aceste lucruri, li se va parea ciudat, insa da. La un moment dat, ajungi sa te saturi si de agitatie. Nu mai vrei ca peste tot in jur sa vezi fete morocanoase, de persoane grabite sa ajunga intr-un punct si care uneori nici nu stiu sa salute.

Vretii sa va intoarceti la simplitatea de altadata. Asa ca va mutati la tara, daca aveti niste bani stransi. Luati o casuta linistita, unde insa trebuie sa aveti grija sa fie si internetul bun, pentru ca de el veti depinde. Si gata, veti puteaavea linistea pe care vi-o doriti, dar va veti putea continua si cariera. Job-urile remote au rezolvat una dintre problemele mediului rural. Dupa cum v-am spus si mai sus, multi plecau pentru ca nu gaseau locuri de munca. Insa astazi, daca ai un laptop si Internet, poti lucra de oriunde, inclusiv de la sat, unde e liniste si pace. Si daca tot ati ajuns pana in acest punct al articolului nostru, sa va dam si un pont: puteti sa va luati laptopuri la preturi bune de aici. Alegeti-l cu grija, caci va trebui sa reziste zi de zi la ce aveti voi de facut la job.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!