Ce inseamna Zgarie Branza? E o expresie cunoscuta la romani

flanco.ro/

Un SHARE, bossule! Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Ce inseamna Zgarie Branza? E o expreise cunoscuta la romani, asa ca ne gandim ca ati auzit-o si voi din cand in cand. Insa, la prima vedere, pare putin dificila. Care-i treaba cu branza? De ce o zgarie cineva? Raspunsul despre care e semnificatia expresiei zgarie branza il vom afla din randurile urmatoare.

bookzone.ro

Romana, limba plina de expresii superbe

ce inseamna Zgarie Branza
ce inseamna Zgarie Branza

Trebuie sa recunoastem ca noi, ca romani, avem o gramada de expresii, care mai de care mai frumoase. Desigur, multe dintre ele, la prima vedere, nu te duc la adevaratul lor sens. Ca de exemplu aceasta despre care vom vorbi imediat, cu branza. Pare o vorba venita asa de nicaieri si spusa ca sa…fie ceva spus. In realitate insa, are un sens simplu si util in diverse conversatii. Insa, revenind, cred ca daca am sta sa scriem toate expresiile din limba romana intr-un singur articol, ne-ar lua o gramada.

Am facut totusi mai demult un articol cu top 10 expresii amuzante. Si poate ca o sa mai facem unul cu top 20, ca sa fie totusi vorba de o evolutie. Sau, daca nu avem rabdare, o sa scriem cate un articol foarte scurt despre fiecare expresie in parte, asa cum facem si acum. Haideti ca deja simtim cu unii dintre voi vor sa ne injure ca n-am ajuns inca la subiect, asa ca n-o mai lungim.

bookzone.ro

Ce inseamna Zgarie Branza?

Expresia Zgarie Branza e utilizata de mult timp in limba romana. E un fel mai amuzant sa spui despre cineva ca este zgarcit. Da, la asta se refera aceasta sintagma. Daca ii spui cuiva ca e Zgarie Branza, inseamna ca tocmai l-ai facut zgarcit. Si acum daca ne imaginam o bucata sanatoasa de branza, ne putem da seama de unde pana unde aceasta alegere. Sa spunem ca avem bucata aceasta de branza. Sunteti lihniti si vreti si voi o bucata sa va astamparati foamea. Ii cereti celui cu branza sa va dea si voua una, dar il vedeti ca in loc sa taie bine si mult, va da acolo, niste farame…De ce? Pentru ca e o persoana zgarcita…

Iar sintagma Zgarie Branza nu e singura din limba romana cu acest verb. Probabil stiti deja, dar mai avem si „zgarie nori”. Ca sa nu mai facem un articol separat, ca n-ar avea rost, va spunem simplu, pentru cei ce nu stiu deja. Zgarie Norii sunt, de fapt, cladirile acelea uriase, inalte, al caror varf cu greu poti sa il veti de la sol. Aproape ai impresia ca se duc sus, spre cer si ca….zgarie norii din jur. De aici si denumirea.

 

Zgarie Branza: Sinonime si Antonime

Am observat ca pe la Evaluarea Nationala sau la pe la examenul de Bacalaureat, mai sunt si puncte care cer sinonime si antonime pentru diverse expresii sau cuvinte. Printre ele, se numara si aceasta, despre care am vorbit. Asa ca am zis sa va spunem noi rapid cateva, ca poate va sunt de folos. Astfel, haideti sa ne gandim la niste sinonime pentru zgarie branza. E simplu. Am spus ca sintagma denota o persoana zgarcita, prin urmare, sinonime pot fi: zgarcit, sarac, avar.

In acelasi timp, daca ne trebuie antonime pentru zgarie branza, putem spune: bogat, darnic. Vedeti? Nu e atat de greu. Si cu aceasta, terminam si noi articolul. Daca mai vreti sa stiti ce inseamna si alte expresii, va asteptam propunerile si pe pagina noastra de Facebook.

4 thoughts on “Ce inseamna Zgarie Branza? E o expresie cunoscuta la romani

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

error: Content is protected !!